Dacă tot au fost alegerile, m-am gândit să mă votez şi pe mine. Şi nu orice, ci ditamai primarul! Mai la sat, aşea .. să nu se prindă opoziţia că fac trafic de fasole! Să nu credeţi că nu e de muncă ca primar. Fă-le case, dă-le lemne de foc, asigură-le mâncare, haine, ridică spital, trimite-i la şcoală să nu stea pe feisbuc toată ziua etc. Elelei, cât de e de munca! Pe scurt, adică să nu mai lungim numărătoarea voturilor, să jucăm BANISHED!
Banished este un joc simpatic produs de băieţii de la Shining Rock Software. A apărut în februarie 2014 dar eu abia acuma am apucat să îmi fac de cap cu el. Am stat destul de mult cu ochii pe el până când l-am prins la reducere pe Steam. Acum jocul costă 20 USD. Dar merită! Probabil că îl găsiţi şi pe torenţi dar, dacă toţi crăcuim jocurile, la un moment dat firmele care le produc se duc sufletului că nu mai încasează nimic. Singura parte nasuală ar fi că nu poate fi jucat direct decât pe Windows.
banishedBanished este un joc de stragie, un simulator de sat-comună. Strategie „ţărănească”, ca să zic aşa. Ce trebuie să faci? Să fii dumnezeul mamii lor pentru furnicuţele de la tine din sat. Şi să ştiţi că nu e chiar aşa uşor! În funcţie de nivelul de dificultate ales, aşa de repede faci cu nervii 😀 Să vă explic. Sunt 3 opţiuni de dificultate: uşor, mediu şi greu. În funcţie de fiecare nivel veţi începe jocul cu un anumit număr de familii (adulţi şi copii) şi o anumită cantitate de resurse. Voi trebuie să creaţi folosind condiţiile date un oraş de sute de locuitori (poate chiar mii, dacă reuşiţi). Porneşti, după cum spuneam, fie cu 5 case + locuitorii + resurse destul de multe (pe nivel uşor) fie cu o căruţă de resurse (adică puţien resurse 😀 puse într-o căruţă), câţiva locuitori dar homeleşi. Şi de aici fiecare îşi etalează măiestria. Pentru că va trebui să ai grijă de respectivii, să le creezi posibilitatea de a combina şi înmulţi (în principiu să le dai casă şi mâncare) şi să ai grijă să nu crape. Că au obiceiul de a crăpa înainte de termenul legal.  Imediat ce ai pornit trebuie să te axezi rapid pe producţia de hrană, construcţia de case (dacă nu ai) şi lemne de foc (altfel crăcănează oamenii de frig la iarnă). Spun iarnă deoarece proiecţia jocului se face pe mai mulţi ani, fiecare an având cele 4 anotimpuri clasice.
Spre deosebire de alte jocuri clasice de strategie, Banished a modificat modul de joc. Încă din start poţi construi orice (desigur, dacă ai resursele necesare). Dar nu există opţiunea de „război”. Nu te lupţi cu nimeni decât cu lipsa resurselor, a mâncării, a lemnelor de foc a …. 😀 Mereu îţi trebuie câte ceva 😀
Jocul nu e foarte pretenţios la resurse. 512M RAM, un procesor cât de cât performant, o placă video de 512M. Timp şi răbdare.
Câteva impresii despre joc ale unor alţi jucători 😀

> Make Farm
> Plant Orchards
> 3 months later, food is scarce
> Harvesting crop before village starves
> Starves while harvesting, ripe apples all over the place
> Whole town Ded
>Play long enough to get 110 people
>Outbreak of influenza
>No big deal, have physician
>Winter comes early
>Crops die before harvesting
>Uh-oh
>Physician keeps dying of starvation
>By the next summer, before crops can be harvested, 75% of town dead
>Why God.

Da … am trecut şi eu prin astea! Am construit o pescărie (să fie mâncare!), au murit de frig. Le-am făcut şi lemne de foc, am mai construit case, au crăpat de foame că s-au înmulţit. Când am avansat progresiv cu construcţia de case, au avut de toate. A venit focul şi le-a luat :D. Am oprit dezastrele din setări, am început din nou. Au de toate, dar trebuie să regândesc strategia de dezvoltare. Că unele locuri de producţie sunt prea departe de case şi omuleţul meu face foamea dupa ce abia s-a apucat de muncă. Sau moare de frig pe drum.
Adunate toate, Banished este un joc pe care vi-l recomand. Aveţi mai jos câteva „momente” din joc.

 

Comments are closed.