Aradul se înghesuie într-un concurs pentru câştigarea titlului de „oraşul reciclării”!  Ok, dacă e să dăm crezare site-ului Polaris Aradul a mai câştigat un astfel de titlu şi în 2013 colectând selectiv deşeuri. Poate reuşeşte şi în 2014!
Ca să explic pe scurt ce e cu alde alea de mai sus: Cristina (PrinArad) m-a tras olecuţă de mânecă vis-a-vis de campania Oraşul reciclării prin intermediul unei lepşe în urma unui apel către bloggeri venit de la Chinezu. Campania este organizată de Eco-Rom Ambalaje, sună frumos şi mi-ar plăcea să ştiu toată ţara implicată nu pentru premii ci pentru propria sănătate şi educaţia oamenilor privind selectarea şi colectarea deşeurilor. Premiul nu e mare, 12 mii de euroi investiţi într-o zonă eco cu acces liber la internet wifi  şi un spaţiu de relaxare inedit (arată frumos, spaţiul acesta! Nu există afişat amu dar dacă faci olecuţă de muncă de scormonire descoperi proiectul premiat de Eco-Rom Ambalaje în cadrul concursului „Eco Wi-fi Zone Design” şi îţi poţi face o primă impresie despre acesta). Leapşa pe care mi-a pasat-o Cristina mă îndrumă să mă refer la ramura „eco” a calculatoarelor, dar ştiţi că mie îmi place să scotocesc oleacă să văd ce şi cum e cu acţiunile astea!
De ce spuneam că Aradul a mai câştigat un astfel de titlu? Citez de pe site-ul Polaris (fără diacritice că mi-e lene să corectez):

„In data de 25 aprile 2013, la bilantul campaniei, municipiul Arad a fost premiat cu premiul de Excelenta categoria “CETATE”, pentru cea mai mare cantitate de deseuri colectate selectiv de la populatie. Premiul onoreaza  atat municipalitatea cat si locuitorii ei, precum si operatorul autorizat de salubrizare din municipiul Arad, POLARIS M HOLDING, in conditiile in care in capitolele de aderare la U.E. mediu, s-a asumat de catre Romania diminuarea cantitatilor de deseuri cu 15%  a deseurilor depozitate la gropile de gunoi, precum si cresterea procentului de colectare selectiva a deseurilor reciclabile.
Campania „Orasul Reciclarii” situeaza Aradul peste orase precum Cluj, Craiova, Brasov sau Sectoarele I si VI ale capitalei care au intrat in aceasta competitie demonstrand inca odata ca populatia Aradului a inteles mesajul “Impreuna pentru un oras curat” si a inteles ca un mediu ambiental curat este in beneficiul tuturor.”

Sursa (selectaţi Arad, cautati premiul de excelenta).
eco-friendly-product-stickerMnoh, amu ia să ne apucăm să vidiem ce ar putea fi „eco” la un calculator! Nu vă uitaţi (ca mine) dacă are ţeavă de eşapament! Majoritatea nu au! Nu vă uitaţi chiorâş că nu fac mişto. Există carcase destul de bine închise în care aerul circulă în interior în baza unor directive precise (numite ventilatoare :D) şi este evacuat printr-un anume loc căruia i se poate spune ţeavă de eşapament :D. Există chiar şi tunninguri speciale pentru direcţionarea eficientă a aerului în interiorul carcasei.
Termenul eco în tehnolojia asta de calcul care ne mănâncă zilele şi la unii şi nopţile este relativ nou (vreo 20 de ani). Pentru ca o componentă / produs să fie „eco” trebuie să satisfacă (ioi) mai multe standarde, clasificate în câteva mari clase:

 • Reducerea / eliminarea materialelor dăunătoare mediului (cu prioritate fiind încadrarea în standardele directive europene RoHS ,  afişarea cantităţilor de substanţe toxice folosite)
 • Selectarea materialelor (specificarea conţinutului de substanţe plastic reciclabile, substanţelor biodegradabile, declararea greutăţii)
 • Proiectarea duratei de viaţă (identificarea materialelor cu nevoi special de reciclare, eliminarea vopselelor necompatibile cu reciclarea, dezasamblare uşoară, marcarea componentelor din plastic, asigurarea unui procent de reciclare de minim 65%)
 • Extinderea garanţiei (posibilitatea creării unei extensii de 3 ani de garanţie, crearea condiţiilor upgradării produsului)
 • Reducerea consumului de energie (conform normelor de reducere a consumului de energie ENERGY STAR®)
 • Management al reciclării produselor (servicii de preluare înapoi a produsului şi / sau a bateriilor)

plus alte clauze care pretind respectarea standardului ISO 14001, eliminarea substanţelor toxice din ambalaje, folosirea materialelor reciclabile la ambalaj, managementul consumabilelor sau  poluare.
Ce anume căutăm la un calculator să fie eco-friendly? Păi ar fi cam aşa:

 • consum redus de energie (real, nu doar stickere made in china şi nu, timbrul verde sau taxa verde la electronice este pentru alte buzunare)
 • să fie creat folosind materiale reciclate / reciclabile, cu cantităţi minime de substanţe toxice (anumite culori implică folosirea de toxine)
 • existenţa garanţiei eco şi eventual a posibilităţii de returnare a produsului pentru reciclare sau upgradare

Ca şi clasamente, părerile sunt împărţite dar se pare că Sony, Samsung, Hewlett-Packard şi Dell conduc, iar la laptop-uri se pare ca MacBookPro e lider (ştiu un mac-er care se bucură amu :D). Ca şi clasificare a produselor, puteţi arunca un ochi pe aici . La multe produse etalate în magazine se poate observa eticheta eco de pe ele.
Din punct de vedere al utilizării economice al calculatoarelor (denumite de mine generic tomberoane) şi laptop-urilor (a.k.a conserve), aş face următoarele recomandări:

 • dezactivarea screensaverului şi setarea modului de suspendare sau hibernare pentru reducerea consumului de curent atunci când nu este folosit;
 • asigurarea unui sistem actualizat şi curat. Un sistem plin de „resturi” şi un hard disc fragmentat va creşte consumul de energie datorită muncii în plus a sistemului;
 • oprirea calculatorului atunci când nu avem nevoie de el;
 • folosirea opţiunilor de reducere a consumului pe dispozitivele care suportă acest lucru (monitoare, laptop);
 • reciclarea calculatorului sau pieselor;
 • utilizarea eficientă a consumabilelor;
 • oprirea perifericelor pe care nu le folosim (imprimante, scanere);

Nah .. că ieşi cârca de lung deşi nu credeam că îl fac mai lung de o pagină 😀

Resurse:
poza – Public domain pictures

2 Responses to “Leapsa eco”

 1. Ah! da. Inchid mereu laptopul (si desktopul) cand nu am nevoie de el. Screensaver nu am pentru ca niciodata nu il las aiurea pornit (doar cand am nevoie de el). Imprimanta e mereu scoasa din priza (cand nu o folosesc).
  Cred ca astea-s chestii pe care oricine ar tb sa le stie. Fac parte din “reducerea consumului de energie electrica”. Stiu destui care lasa calculatoarele non stop pornite si apoi se intreaba de ce au facturi astronomice….
  Stiu ca anii trecuti se tot laudau unii producatori cu monitoare cu consum redus dar si cu procesoare cu consum redus. (din “fericire” erau AMD si nici nu m-am obosit sa aflu detalii LOL)
  Multam de participare la “joc”

 2. da, eu de cand am trecut alt operator tv nu mai las televizorul sa mearga aiurea,doar daca chiar vreau sa vad ceva si am constatat ca si pe facturi se vede asta,mai am de lucrat un pic cu congelatorul.
  Da,ar trebui mai multe lepse pe tema asta,incet incet devenim responsabili