Lumea lui 007 se prăbuşeşte. Încet dar sigur. Spionii de altă dată, aşa cum îi ştim noi din filmele lui Bond, dispar, rămânând în urma lor doar o urmă de legendă. Spionii din ziua de azi acţionează pe alte căi. La fel şi răufăcătorii. Din această ultimă categorie, astăzi ne referim la hackeri.
Două ştiri mi-au atras atenţia pe când reinstalam Liferea (cititor de rss-uri) şi schimbam parolele (recomandare: schimbaţi parolele la cel mult 2 luni). De pe site-ul FărăViruşi am aflat (din titlu) că avira.com (se ocupă cu crearea de programe pentru securitate gen antivirus, firewall şi nu numai)  a fost spart de un grup de hackeri palestinieni care acţionează sub denumirea KDMS Team, echipă care colaborează cu grupul destul de cunoscut Anonymous. De pe Twitter (via @BitdefenderRO şi HOTforSecurity ) am aflat că un alt site, whatsapp.com (serviciu de telefonie mobilă, o alternativă la mesajele text – sms), a căzut victimă aceluiaşi grup palestinian (ulterior, citind tot articolul de pe fărăviruşi, am văzut că face şi el referire la asta la final).
Dacă la Avira încă nu se cunosc metodele prin care au reuşit să îl spargă, la whatsapp.com deja se ştie că s-a folosit metoda DNS Hijack. Din alte surse aflăm că în ultima perioadă mai multe site-uri au fost ţinta unor atacuri ale grupului KDMS team: AVG (se ocupă cu produse de securitate, la fel ca şi Avira), RedTube (erotic), Alexa (analiză web) sau Leaseweb (soluţii de găzduire online). Deşi nu se cunosc încă toate detaliile legate de aceste atacuri, se pare că aceste site-uri folosesc aceeaşi firmă de înregistrat domenii, Network Solution, existând suspiciunea că şi aceasta ar putea fi compromisă. Ce e mai trist este că pe Twitter sunt văzuţi de mulţi ca nişte eroi, felicitaţi, ba chiar rugaţi să încarce pe site-urile de securitate produse infectate.
Şi noi stăm şi ne bucurăm că am găsit un serial care merge la Kaspersky sau un crack pentru nod32 🙂 Yhaa. Suntem securizaţi! BullShit! 🙂 Suntem mici şi ăsta ne este norocul. Nu merităm efortul de a fi „găuriţi”.
Decât dacă ne este transformat computerul în zombie, ca parte a unei reţele botnet. Ceea ce a kinda scary!

One Response to “O lume nesigura. Noi atacuri ale hackerilor palestinieni”

  1. Ca un later edit: Un update de status pe pagina de Facebook a Avira menţionează faptul că a fost un DNS Hijack. Se pare că Network Solutions ar fi problema într-adevăr.