Unii s-au săturat de jocuri în care, singur sau cu 2-3 acoliți, te iei la bătaie cu restul lumii și mai și câștigi. Sau, de dragul discuției, hai să nu zicem că s-au săturat ci că vor o pauză. Menopauză, dacă doriți. Ce faci dacă te regăsexști în haceastă categorie? Ce faci în timpul în care de obicei criminalizai teroriști, mardeiași și smardoiași prin toate colțurile lumii? Simplu. Te plimbi (contra cost – virtual desigur) prin Oiropa cu camionul. Mai exact iei marfă dintr-un oraș și o livrezi (pe cât posibil, intactă) în alt oraș. Totul în cadrul unui joc nu chiar nou dar care are ceva priză la popolație. Jocul se numește Euro Truck Simulator 2, sau, mai pe strâmt, ETS2.
Mi-am reamintit de jocul acesta reîncercând câteva branduri mai vechi de trucking, cum ar fi 18 wheels – Pedal to the metal, 18 wheels – Across America sau Hard Truck. Și Euro truck simulator versiunea 1. Căutând un patch de actualizare pentru versiunea 1 am găsit versiunea 2. După instalare și testare câteva minute bune, am decis că îmi place jocul. În momentul de față am 44 de ore petrecute jucând 😀
Ce este de fapt ETS2? Cum spuneam mai sus, este un simulator pentru camionagii și pasionați. Simulator în sensul că trebuie să iei marfă dintr-un anumit oraș și de la o anumită firmă pe care trebuie să o livrezi în altă parte într-un anumit interval de timp. Pentru asta ești plătit în funcție de greutatea cargo-ului, felul transportului, distanță și integritatea fizică a remorcii la destinație. Să vă spun mai pe larg.
Jocul începe cu tine fiind „sclav” la o firmă pe post de șofer. În acest context ai un loc unde poți alege o livrare dintr-o listă pusă la dispoziție. În momentul selecției te trezești în cabina tir-ului cu remorca agățată de tine, gata de drum. Îi dai sandală și o tai spre destinație. Cu grijă însă. Dacă lovești remorca vei fi penalizat la destinație (a lovi înseamnă a da cu remorca de orice sau oricine). Deci, grijă mare. Deoarece se definește ca simulator, jocul te obligă și să respecți anumite lucruri, cum ar fi regulile de circulație. Depășești viteza legală, lovești alte mașini, circuli pe contrasex, mergi fără lumini – amendă. Pe care nu o poți contesta, euroii dispărând instant din cont (ducându-se, evident, la dracu). După ce camionegești așa o perioadă și ai strâns destul la ciorap (sau jartieră dacă porți fiustă) poți să cumperi propriul tău camion. Din momentul acela treci la nivelul „companie” și începi să produci bani doar pentru tine (nu cere nimeni impozit … momentan). Cu banii perspectivi poți să îți faci upgrade la căruță (poți alege din mai multe mărci de camioane diferite tipuri de componente sau culori), la garaj (iei unul mai mare și mai arătos) sau poți să mai cumperi alte camioane și să angajezi tu proprii tăi „sclavi”. Nu trebuie să împuști pe nimeni, doar să conduci cu atenție dintr-un loc în altul.
Grafica din joc este una destul de bună, dacă deții o placă video bună și setezi calitatea pe un nivel ridicat chiar extraordinară. Cineva a muncit destul de mult la asta. Deoarece este puțin cam pretențios la detaliile grafice jocul solicită un procesor de 2Giga, 1G ram și o placă video de cel puțin 256M. Nu am avut la îndepicior un sistem foarte slab să văd cum lucrează, la mine atât pe laptoape cât și pe desktop mergând foarte bine.
În cazul în care dorești „ceva mai diferit” față de original poți opta pentru diverse moduri. Sunt destul de multe site-uri care oferă mod/uri pentru ETS2, de la hărți noi sau modificate la camioane particularizate. La fel, pe Youtube găsiți destul de multe videoclipuri exemplificatoare atât cu modul în care puteți modifica originalul cât și înregistrări ale unor trasee făcute de alții.
În cazul în care vă decideți să încercați acest simulator dați-mi voie să vă dau câteva sfaturi (din ezperența proprie și personală):

  • atenție la semafoare. Chiar dacă e galben când trece cabina, dacă devine roșu și nu a trecut și remorca riști să iei amendă. Dacă poți, evită semaforul pe sensul tău de mers, treci pe contrasex și dă-i sanda. Nu plânge nimeni că faci asta. Atenție să nu stai mult timp ep celălalt sex sens că iei amendă pentru conducere pe banda greșită. Ahh, să nu uitați! În Anglia se conduce invers. Nu, nu cu roțile în sus ci pe banda cealaltă.
  • Atenție la ceilalți participanți la trafic. Nu respectă întotdeauna regulile.
  • Jocul avansează în sistem puncte experiență. Nu știu exact dacă are capăt pentru că încă nu am ajuns la el (pe forumuri am citit de unii care au peste 160 de ore reale de joc, deci .. 😀 ). Pe baza punctelor poți să îți îmbunătățești „aptitudinile” șoferului, un fel de criteriu pe baza căruia poate lua transporturi (bazate pe lungimea traseului, tipul de transport etc). Nu vă aruncați la aptitudini precum circulatul Eco (economie de combustibil). Cât timp lucrezi „la patron” nu plătești nici taxa de drum (unele autobenzi sunt cu plată) nici combustibilul. Mai degrabă avansează la capitolul trasee lungi, transporturi de substanțe periculoase și transporturi scumpe. Se plătesc mult mai bine.
  • Nu apuca ca disperatul transportul care este plătit cel mai scump. Lista de transporturi existente (în harta transporturilor dai click pe orașul unde ești și lista se sortează având doar transporturile din oraș) și o reselectezi în funcție de preț per kilometru. Cele mai scumpe transporturi nu sunt întotdeauna cele mai avantajoase (degeaba ești plătit mai mult pe un traseu dacă pe altul, deși e distanța mai mică, câștigi la kilometru mai mult).
  • Nu începeți să testați tot felul de moduri pe contul principal. Creați un alt cont și testați pe el. Multe din moduri au încă buguri (sunt create de fani, nu sunt oficiale) sau cer un profil nou.

Cam atâta aș avea eu de declarat oficial. Jocul îl puteți descărca de aici sau folosind clientul de Steam. Să vă mai dau un sfat legat de joc. O licență oficială (de pe site) pare destul de scumpă. Dar dacă căutați pe net găsiți site-uri unde licența e mai ieftină (diverse oferte etc). Eu mi-am luat pentru Steam o licență cu doar 12 euro (de aici ) plătind prin paypal. Pentru 12 euro nu merită să mă chinui cu crackuri, care împiedică aplicarea patchurilor oficiale. Faceți cum doriți 🙂

Pentru testare se poate folosi versiunea demo (descărcată de pe site ca și originala, doar că neactivată).  Te poți plimba dar ești limitat la anumite zone și la naumite piese.

Aveți mai jos câteva instantanee făcute de mine în joc.

One Response to “Camionagiu virtual prin Europa.ETS2”

  1. :mrgreen: 😯

Trackbacks/Pingbacks

  1. 4 concluzii despre intersectia lui Falca | Cu bătaie lungă | Jurnal Iuga Mihnea M. - […] că nu se puteau face toate acestea fără ca intersecția să fie construită mai înainte. Poate s-a jucat prea…
  2. ETS2-curba spre est | Bloaga lu’ Crazy - […] în expansionul de la Euro Truck Simulator2. Nu v-aţi prins de idee? Ok, bag a-ntâia şi reiau. ETS2 a…