Întâi se impune să vă spun ce fel de sistem folosesc. Toată tărăşenia s-a petrecut pe desktopul din dotare. Urmează să testez şi pe laptop să văd dacă “experimentul” se repetă identic şi la fel. Dar hai să vă descriu desktopul.
Desktopul are ca şi componente principale importante un procesor AMD Fx 4100 Quad-Core şi 4G memorie RAM. Pentru aplicaţii video are în dotare o Nvidia Geforce GT 430 de 1G, pe 128 biţi. Ca şi unităţi de stocare găsim 2 harduri, ambele pe Sata. Un Samsung de 400G şi unWestern Digital de  1T. Ca şi sistem de operare folosesc Linux Mint 15 „Olivia”, updatat la zi. Ah, să nu uit. În cazul în care nu ştiaţi, are şi nume. Tomberon 😀
Aşa .. deci. Sistem .. meet the readers.
Aranjând eu şi pigulind la Conky, observat că unele playere audio papă mai mult decât altele. Ok, ştiu, nu sunt primul care descoperă asta. Dar m-a mirat discrepanţa destul de mare între ele. Să vă arăt. Cel puţin, aşa se întâmplă pe sistemul meu. Poate la voi o fi altfel… chiar sunt curios să aflu.
Deci, iniţial am pornit Bashee. Acesta s-a pus repede repede să halească între 50 şi 57MB de memorie. A rămas la fel şi după ce am debifat orice actualizare la nivel de metadate ale melodiilor.
Următorul a fost Clementine. Acesta s-a dus imediat la peste 135MB de parcă îl urmăreau tătarii. M-am uitat din nou în setări poate am uitat să opresc vreo ceva. Erau debifate deja toate căutările pentru melodii (nu mai căuta pe net informaţii despre melodie, album sau autor), era setat să funcţioneze la calitate „standard” (se poate şi mai bine dar teoretic ar trebui să pape mai mult atunci) şi nu avea niciun briz briz activat.
Următorul la rând a fost Exaile. Exaile a pendulat între 40-49 şi 70-80MB memorie înghiţită.
Bătrânul Rhythmbox a fost mai şmecher. Şi-a împărţit treaba în 2 procese, acestea mâncând 55MB respectiv 16MB.
Ultimul testat a fost Audacious. Care m-a uimit „servind” doar vreo 22 de MB. Am schimbat interfaţa rulând şi pe clona de Winamp. La fel. Spre surprinderea mea nu a urcat mai sus de 24 de MB memorie consumată.
Să nu uitaţi că nu confrunt ce ştie să facă fiecare player audio. Pentru că fiecare are o groază de sumedenie de „puteri”, ştiind să facă multe lucruri (de la adunat date de pe net până la scris dvd-uri). Eu m-am uitat doar la cât consumă fiecare rulând melodii dintr-o listă destul de lungă. 14700 de muzichii.
În concluzie, mă bucur că sunt utilizator al aplicaţiei Audacious. Pentru ce am eu nevoie este mai mult decât suficient. Şi nu papă memorie multă. Cel puţin la mine. La voi?

Comments are closed.