Pe 23 februarie 1903 Ateneul Român suferea un şoc. Alături de celebrul dirijor Eduard Wachman (care din 1868 conducea proaspăt fondata Societatea Filarmonica Română) urca pe scenă cu bagheta în mână un tânăr compozitor. Avea doar 22 de ani dar creaţia sa era şi este magnifică. Tânărul se numea George Enescu. Sub îndrumarea baghetei lui urmau să fie interpretate 2 rapsodii. Rapsodia română nr. 1 în A major, opus 11 şi Rapsodia română nr. 2 în D major, opus 11.

George Enescu - Wikipedia

George Enescu

Nu ştiu vouă, dar mie îmi plac enorm de mult rapsodiile române.  Le ascult cu ochii închişi şi căştile pe cap, să mă ascund de toată dizenteria socială de azi. Ştiţi voi cum începe Rapsodia roână nr. 1? Începe aşa: „Am un leu şi vreau să-l beu / Dar nici ăla nu-i al meu!” Nu glumesc şi nu fac mişto. Prima rapsodie începe cu 2 transpuneri populare, „Am un leu şi vreau să-l beau” – forma executată de Dinicu la nai şi Cristache Ciolac la vioară şi „Hora lui Dobrică” – de lăutarul Dobrică Marinescu. Astfel, peste eoni, muzica populară tradiţională românească nu va dispărea niciodată.
Rapsodia română nr. 2 începe cu transpunerea pentru orchestră a unei melodii celebre pe atunci: „Sârba lui Pompieru” şi continuă cu legenda istorică a „mumei” lui Ştefan cel Mare, mai exact „Pe o stâncă neagră” compusă în varianta originală de Alexandru Flechtenmacher, având în continuare câteva transpuneri de balade oiereşti: „Bâr, oiţă, bâr”, „Văleu, lupii mă mănâncă” sau „Ţânţăraş cu cizme largi”.
Integrarea unor melodii de sorginte lăutărească în nişte capodopere ale muzicii clasice, aşa cum sunt cele două rapsodii, denotă capacitatea creatoare a lui Enescu, care astăzi este un compozitor recunoscut la nivel internaţional.
Aveţi mai jos interpretarea Rapsodiei române nr. 1 sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache, o înregistrare din 1978. 1978!  Merită să o urmăriţi. Nu e un concert. Este un dialog între dirijor şi instrumente. O interpretare de excepţie a unei capodopere de excepţie. Iar Celibiddache .. e MARE!
Am găsit pe Youtube o valorificare extradiordinară a Rapsodiei nr. 2. Contrar obiceiului, am căscat ochii la monitor. Imagini superbe din ţărişoara asta a noastră. Ţară dusă la sapă de lemn de cei ce ne conduc. Aleşi de noi. Sau de ei, depinde de interpretări …
Cât mai îndurăm, oare?

Am un leu

 

Rapsodia română nr. 1 – dirijor Maestrul Sergiu Celibidache


Rapsodia română nr. 2

 

Surse:
Filarmonica George Enescu
Rapsodiile Române de George Enescu
Sursa pozei: Wikipedia

Comments are closed.