Yeah, am ajuns la mare. În Staţiunea Jupiter, ca să fiu mai exact. E cool, e fain, e simpatic. Şi pe alocuri cam scump. Şi cam poţi lua ţapă la unele chestii sau plăteşti din neştiinţă mai mult. Ce urmează nu e un ghid turistic ci este .. litoralul văzut prin ochii mei sintetizat în câteva puncte. Păzea că încep.

Transportul
Pentru a ajunge pe litoral am folosit, de nevoie, chefereul. Care chefereu (sau regio, cum dreaq se mai numeşte) e mereu pus pe glume. Pe seama călătorilor, evident. Din Arad la Mangalia am folosit 2 trenuri. Arad – Timişoara şi Timişoara – Mangalia. De ce? Pentru că aşa am avut vagon de dormit (o fixaţie de-a mea mai veche. Am vrut eu la vagon de dormit). Arad – Timişoara a fost dezastru, am mers cu un tramvai inter-regio de mai bine mergeam ca de obicei, cu autostopul. Din Timişoara am urcat în trenul cu destinaţia Mangalia. E prima dată când folosesc vagonul de dormit, până acum am folosit doar clasele 1, 2 şi cuşete. În vagon a fost curat, lenjeria curată şi proaspăt spălată (mirosea încă a detergent). Inclusiv toiletele erau curate. Nimic de reproşat. Doar că până la Bucale reuşi să facă cam 85 de minute întârziere, din care nu a prea recuperat până la Mangalia. Atenţie dacă folosiţi mai multe trenuri. Riscaţi să pierdeţi legătura dacă întârzie primul tren.
Ce să vă spun de transportul în Mangalia şi împrejurimi? Dacă aveţi cazare la cineva acasă şi nu în staţiune, asta e, folosiţi taxiul. Dacă aveţi cazare în staţiuni, NU NU şi iar NU folosiţi taxiul. Din Mangalia până în Jupiter taximetristul voia 25 de lei. Cu reducere de la 30. În Mangalia, chiar cum ieşiţi din gară, imediat după colţul din stânga, este un fast food şi sediul firmei Nordiana. De acolo se pot lua microbuze sau autobuze spre 2 mai şi Vama Veche iar de peste  drum spre staţiunile de lângă Mangalia (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp) sau spre Costineşti şi Constanţa. Cursele dintre staţiuni sunt cam din 20 în 20 de minute, cu microbuze. Preţul unei curse: 4 lei. Preţ unic. Au loc în spate la bus pentru bagaje şi nu se supără sau oftică că trebuie să vă ia cu tot cu bagaje. De la Mangalia la Vama Veche, cu mini autocar, am plătit parcă 4,5 lei. Nu vă lăsaţi „furaţi” de taximetrişti. O cursă Mangalia – Constanţa la gară costă 9,5 lei. Tot printre staţiunile din Mangalia îşi fac veacul căruţaşii, cu trăsurile. O cursă Saturn – Jupiter e taxată cu 30 de lei. La trenuleţul vacanţei preţul unui bilet este de 8 lei. Dus. Vă recomand microbuzele din tot sufletul. Chiar dacă nu sunteţi în staţie dedicată, faceţi un semn şi vor opri. Garantat.
În Constanţa, dacă doriţi să vizitaţi Mamaia, de exemplu, la fel, nu vă recomand taxiurile. Aveţi şi acolo 2 opţiuni: autobuzul şi microbuzul. La autobuz preţul unei călătorii este de 1,5 lei. Vă recomand să luaţi câte bilete aveţi nevoie (atenţie, un bilet are 1 sau 2 călătorii, dacă nu sunteţi atenţi şi cereţi 4 bilete vă vor da 4 bilete cu 2 călătorii) deoarece nu găsiţi peste tot bilete. Autobuzul vă va lăsa exact la intrarea în satul de vacanţă. Pe acelaşi traseu circulă şi microbuze, preţul unei călătorii fiind de 1 leu. În Mamaia, dacă vă dor picoarele sau vreţi o altfel de panoramă, puteţi folosi telegondola. Preţ: 15 lei un dus. Merită. Dacă vreţi să faceţi poze de la înălţime … cam naşpa deoarece plexiglasul e cam uzat. Puteţi doar prin gemuleţe, spre o singură direcţie. Ca să puteţi face poze spre plaje şi mare vă recomand să luaţi telegondola la întoarcere (dinspre Mamaia spre Constanţa) deoarece gemuleţele sunt pe partea stângă.
Atât în Mamaia cât şi staţiunile din Mangalia se pot închiria biciclete. De 2 sau 4 locuri. Doar că e cam … scump. O ora costă, în funcţie de staţiune, între 20 şi 25 de lei. Merită dacă sunteţi 4 persoane (10 lei de persoană, pentru 2 ore, timp în care poţi vizita staţiunile Neptun – Jupiter – Cap Aurora – Venus, chiar şi Saturn dacă nu pierdeţi vremea pe drum). Nu prea merită în 2 decât dacă aveţi bani de stricat. În Mamaia puteţi să vă daţi şi cu trotineta electrică. 70 de lei ora. Şi unele se cam defectează (în 3 ore pe lângă plajă 4 persoane împingeau pe ele că nu mai mergeau). Şi cam atâta despre transport.
Plaja
În Mangalia plajele sunt curate. Chiar foarte curate. Poate şi din cauza faptului că o bună parte din suprafaţa totală de plajă este administrată de diverse firme sau hoteluri. Care au grijă de plajă, asigură echipe de curăţenie. Am văzut şi mizerii, să nu credeţi că turistul român este atât de civilizat încât să nu arunce gunoaiele unde îl apucă capul. Dar, per total, este curat. Algele sunt adunate în fiecare noapte, nisipul aranjat.
La plajă puteţi sta fie pe şezlonguri, fie pe cearşaful propriu. Pe cearşaf locurile sunt în general în spatele şezlongurilor, deci veţi avea o distanţă mai mare până la mare. Dar nu costă. Şezlongurile costă, în Mangalia, 15 lei pe zi. Dacă sunteţi cazaţi la hotel, interesaţi-vă unde are plaja. Cam fiecare hotel are plaja lui sau în asociere cu alt hotel. Astfel, puteţi beneficia fie de gratuitate la şezlonguri, fie de reducere 50 la sută. Pe plajă veţi observa o mică transhumanţă, ca să îi spun aşa. Grosul populaţiei vine între 8 şi 9. În general stau cam până la 13 sau 14. Pleacă şi revin între 16 şi 17.  Să nu vă mire faptul dacă veţi găsi plaje aproape goale între 13 şi 16. Nu doar din cauza soarelui fuge lumea (vă puteţi adăposti sub umbrele). În acele perioade se serveşte masa la hoteluri, vă spun imediat şi despre asta.
În zona Mangalia, într-un singur loc am văzut şezlonguri ieftine (10 lei). Pe plaja Blue Beach, asta fiind undeva între Jupiter şi Neptun, aproape de Neptun. Dacă îmi amintesc bine, în Vamă era între 12 şi 15 lei şezlongul, iar în Mamaia tot aşa, 12 – 15 lei. Am văzut la multe hoteluri că scria maare „şezlong şi umbrelă gratuit pe plaja hotelului”.
Vă spuneam de curăţenie. Da, în zona Mangalia şi staţiuni este curat şi se întreţine curăţenia. În Vamă erau mizerii, sticle aruncate, gunoaie purtate de vânt. În Mamaia, spre diferenţă de Mangalia, marginea trotuarului care urmează plaja este des pătată de resturi şi gunoaie. Nici oraşul Constanţa nu mi s-a părut curat în comparaţie cu Mangalia.
Mâncarea
Aici se pot spune muuulte, în funcţie de preferinţele fiecăruia. Dacă vă cazaţi la hotel, aveţi posibilitatea de a lua un pachet de cazare care include şi servitul mesei (indiferent dacă e mic dejun, prânz sau cină). Partea nasoală este că masa se serveşte între anumite ore (de exemplu micul dejun între 6 şi 10, prânzul între 12 şi 16, cina între 18 şi 24). Din această cauză vă spuneam mai sus că „migrează” oamenii de pe plajă spre hoteluri. Mai ales cei cu copii. Unele restaurante terase şi autoserviri acceptă şi bilete valorice de la hoteluri. asta dacă nu v-au dat card valoric.
Mâncarea se poate servi la restaurante – braserii sau în sistem autoservire şi fast food. Înainte de a vă aşeza la masă aşteptaţi şi priviţi în jur câteva secunde. Am văzut destule locuri în care pe o parte de drum meniul zilei costa 12 lei şi era ocupat cam 15 la sută iar dincolo meniul zilei costa 16 lei şi era plină terasa. Ar trebui să vă dea de gândit. Că tot spuneam de meniul zilei, în general acesta costă 14 – 18 lei, în funcţie de locaţie. Singurele locuri mai ieftine le-am văzut în Mamaia, în satul de vacanţă (era între 10 şi 12 lei). Dar să nu credeţi că e cine ştie ce câştig. Pierdeţi la cantitate şi, uneori, la calitate. Eu sunt cazat în Jupiter, la un hotel de 3 stele. Care are şi restaurant. Şi grădină cu bucătărie italiană şi pizza (oricum .. peste tot e plin de pizza aproape). Nu este foarte scump, dar când se umple restaurantul (eu am camera 510 iar hotelul e cam plin … faceţi voi calculul 😀 ) cam aştepţi după mâncare, oricât de repede patinează ospătarii. În Jupiter vă pot recomanda 2 terase unde am fost cel mai mulţumit de servire: Braseria Amalia şi Terasa restaurant Barina. Ca şi preţuri sunt cam la fel, diferenţele sunt mici. La Barina găsiţi mai multe soiuri de pizza (pe vatră). La Amalia e mai bun vinul 😀 (şi ieftin … un pahar de vin rece, sec şi alb – sau roşu, 200 ml, 4 lei sau o carafă de 500 ml la 9 lei).
La ce să fiţi atenţi: diferenţele cantitative (nu calitative, atenţie) dintre produsele aflate la meniul zilei şi aceleaşi produse separat. Exemplu vine imediat: o tochitură de porc costă, să zicem, 14 lei. Dar aceeaşi tochitură se poate regăsi în meniul zilei. Diferenţa? La meniul zilei primiţi 150 de grame, luată separat primiţi 350 de grame de nu le puteţi mânca aproape. În sistem autoservire puteţi vedea în vitrină ce doriţi să consumaţi, preţurile fiind expuse la bucată sau suta de grame. Decideţi voi ce şi cât mâncaţi. Ca şi fapt curios, la meniul zilei se regăsesc cam aceleaşi ciorbe sau supe la majoritatea teraselor. Cam aceleaşi salate (într-un singur loc am găsit altfel de salate, undeva lângă plaja publică Mangalia, aveau salată de ardei copţi şi alte salate gen conopidă, gogonele, etc). Să nu vă speriaţi dacă primiţi salata ca afară. Adică neamestecată, nezdrobită. Se taie varza feliuţe şi vă este adusă. Vă puneţi ulei, oţet, sare sau piper. Singurele locuri cu altfel de salate sunt autoservirile. Înainte de a vă lua foamea faceţi o mică plimbare „de informare”. Ce doriţi să mâncaţi din listă într-un loc e posibil să găsiţi la meniul zilei în alt loc. În Mamaia aveţi grijă. Au fost cazuri de toxinfecţie alimentară. Micii sunt cam scumpi. Cam 3 lei micul în Mangalia. In Mamaia am văzut la 2 lei şi la 1 leu. Dar sunt mici.
Ca o noutate (cel puţin pentru mine) – acuma e plin de rotisoare. Pulpe de pui sau porc, pui întregi sau godaci stau înfipţi în rotisor. Şi lasă o aromă de te ia foamea instant.
Turişti şi suveniruri
Le-am pus împreună că îmi vine mai uşor la exprimare. Sper.
Magazinele conţin în general articole de plajă, suveniruri şi haine. Dacă nu aveţi budigăi scurţi sau bikinii, nu e nicio problemă. Stocurile sunt full cu astfel de articole.
În Vamă erau destul de puţini turişti. Din câte mi-a spus un barman, cam un sfert de plajă e ocupată doar. Şi nu prea are lumea bani, încasări mici etc. Nici nu mă mir, sincer. La cum arată în ultima vreme Vama, nu prea îţi mai vine să mergi acolo. Mergi doar ca şi mine. În vizită, de dragul vremurilor de altă dată. Ca şi oferte de suveniruri şi alte cele prostii ce le cumpărăm aiurea la mare, slăbuţ. Puţine gherete, ofertă slabă. Păcat.
În Mangalia se schimbă situaţia. Plaja publică Mangalia este relativ plină. E normal, doar merg toţi „mangalienii” acolo. Sau în Saturn, partea dinspre Mangalia. Între Saturn şi Mangalia găsiţi o grămadă de magazinuţe, bazare şi alte drăcovenii. La tot pasul e plin de pizza, gogoşi şi clătite. Ca o excepţie, aici puteţi găsi dulciuri ungureşti sau turceşti. Excelente. Atenţie la bazar. Multe lucruri le puteţi găsi mai ieftin la gheretele de pe marginea drumului.
În Venus nu e chiar aşa mare aglomeraţia. Ofertă destul de bună la magazine, preţuri ok. Plaja e ocupată cam 70 la sută. Ca o deosebire, Cap Aurora e foarte slab populată. Probabil că puţinii turişti preferă să folosească plajele din Venus deoarece pe plajele dedicate Cap Aurora am văzut destul de puţine persoane. La fel şi prin staţiune. Magazine: puţine, compensează însă faptul că e aproape staţiunea Venus.
În Jupiter e multă lume. Plaja dintre Jupiter şi Neptun e plină cam 80 spre 90 la sută. Mă refer la locuri pe şezlong. Destul de puţini cu cearşaful. Multe magazine cu tot ce vrei şi nu vrei, atât în staţiune zona hotelurilor cât şi pe plajă.
Neptun e destul de populat şi el. Magazine destul de multe, atât pe artera principală din staţiune cât şi pe drumul ce duce la plaja 10 steaguri Neptun. Nu puneţi botul la expoziţiile de haine la care li se face reclamă. Nu sunt decât nişte amărâte de standuri, marfa proastă şi scumpă în general.
Olimp e aproape părăsit. O bună parte din hoteluri nu funcţionează. Nu prea sunt magazine. Activitate este doar în jurul celor 4 (parcă) hoteluri funcţionale şi la zona vilelor. Dacă vrei linişte, este super recomandat.
Plaja este curată peste tot în Mangalia şi staţiuni, după cum vă spuneam mai sus. la tot locul sunt tomberoane de gunoi şi pe lângă fiecare terasă găsiţi toalete. Preţul e 1 leu.
Mamaia e ocupată cam 50 la sută. Majoritatea în zona dinspre Constanţa (cam cât merge telegondola). Plaja e relativ curată, dar comparativ cu Mangalia e mai murdară. Turiştii sunt de vină. sunt tomberoane de gunoi dar nu le folosesc.
Hoteluri şi oferte
Aici e în funcţie de cum aveţi baftă. Eu am găsit o ofertă la un hotel de 3 stele. Frumos hotel. În colaborare cu alte hoteluri de lângă el. Adică dacă decizi să iei un pachet de cazare cu meniu inclus, masa o poţi servi şi la alte hoteluri. Şi vice versa. E curat, spaţios. Lenjeria se schimbă la 3 zile, prosoapele la 2. În fiecare zi se face curat în cameră. Presupun că e la fel şi la celelalte hoteluri. Nu am detalii aici. Nu uitaţi: dacă luaţi pachet cazare cu masa inclusă, aveţi grijă la orar. Şi verificaţi ce facilităţi de plajă vă oferă. Dacă nu mergeţi în perioada imediat următoare veţi prinde şi preţuri mai mici. Nu de alta dar la noi în perioada 15 iulie – 15 august preţurile sunt aproape dublate.
Vreţi cazare? Nu disperaţi că nu aţi găsit în ziar sau net. Pe drumul ce leagă Vama Veche de Constanţa e plin de cartonaşe care vă oferă cazare. La fel şi în gară. Dacă te vede cu geanta mare, e călare pe tine. Te duce şi cu maşina, numai să accepţi cazarea.
Dacă şoferiţi vă recomand să vă înarmaţi cu răbdare. Nu de alta dar între staţiuni şi în staţiuni aveţi muulte ostacole: turişti cretini care au impresia că e drumul lor şi merg pe mijlocul lui (partea proastă că fac asta cu tot cu copii), trăsurile taxi, trenuleţul vacanţei – care mai rămâne în pană, bicicletele pentru  2 şi 4 persoane – care merg cum le taie capul.
Chefuri şi distracţie
Astea le faceţi voi. Ce vă pot recomanda eu: ascultaţi cu atenţie la radio. De exemplu, pe plaja Jupiter, radio kissfm oferă mereu bilete la diverse spectacole. Când urmează câte un eveniment acesta este promovat în general prin maşini cu megafoane şi afişe. În lipsă de idei, puteţi întreba barmanii şi ospătarii. În Mangalia chefuri sunt organizate în general în Neptun, Venus şi Saturn. În Mamaia e plin de cluburi pe malul mării, vă orientaţi după zgomot :D.
Fireless
Fireless găsiţi cam pe lângă fiecare hotel. Atâta doar că unele le parolează iar parola se obţine la recepţie. Găsiţi şi libere.
În rest .. ce poci să vă doresc decât Concediu plăcut şi atenţie la buzunare!

Panorama Jupiter

Panorama Jupiter

Panorama Mangalia

Panorama Mangalia

Panorama Vama Veche

Panorama Vama Veche

Olimp

Olimp

Olimp

Olimp

Plaja Mangalia

Plaja Mangalia

Mamaia

Mamaia

Mamaia

Mamaia

Mamaia

Mamaia

 

 

2 Responses to “In slapi pe litoral”

  1. super postarea si cu multe informatii utile multumim

Trackbacks/Pingbacks

  1. Expozitia de sanatate la Teatrul Ioan Slavici | Bloaga lu’ Crazy - […] şi i-am mulţumit pentru intenţie, plecând mai departe. Instant am făcut câteva legături. Pe litoralul românesc am văzut multe…