Majoritatea poveştilor încep cu “a fost odată ca niciodată”. Un tablou oare cu ce începe? Începe cu pregătirea şevaletului, alegerea culorilor, şcoala pe care a urmat-o pictorul? Cu naşterea artistului sau construcţia şcolii care l-a pregătit? Cu geneza peisajului din care este împrumutat un moment şi recreat artistic? Uneori, povestea unui tablou poate începe cu multe sute de ani în urmă. Poate mii. Pe vremea când, dintr-o rană a unui copac, sângele acestuia s-a scurs formând un bulgăre de răşină. Care a rămas cuminte aşteptând în neştiinţă o mână delicată, împietrind de dor zi de zi. Devenind chihlimbar.
Mergând aiurea printre tarabele şi rafturile cu suveniruri de pe litoralul nostru mă plictisisem de stele de mare, scoici, magneţi cu imagini şi împletituri de muşama. Îmi doream să văd ceva nou, ceva .. altfel. Surpriza a venit când am mers să iau cina la una din braseriile de pe acolo. Pe perete, respirând apusul soarelui, mai multe tablouri stăteau la rând să privească trecătorii. Strălucirile şăgalnice mi-au atras atenţia. Mici bobiţe de chihlimbar formau elementele decorative ale fiecărei poveşti pe care o spuneau tablourile. Un răsărit de soare, sau un apus, o zi fierbinte, promisiunea unei zile mai bune sau istoria neguratică a unui bonsai, tristeţea unei zile ploioase sau visul unui turn rătăcit la orizont, zeci de poveşti licureau în bobiţe de chihlimbar.
Se spunea, printr-un afiş, că bucăţelele de răşină întărită au multe proprietăţi metafizice benefice. Posibil, nu sunt expert în astfel de lucruri. Ce mi-a plăcut în schimb a fost povestea tablourilor. Acestea sunt create de un grup de tineri (probabil) basarabeni sau ukrainieni. Vănzătorul nu a ştiut să îmi spună exact cine sunt sau dacă sunt în legătură cu domnul Ion Mocanu, un cunoscut meşter de tablouri de chihlimbar. Ce ştie este că fiecare lacrimă de chihlimbar a fost şlefuită manual iar pentru unele tablouri realizate din astfel de bobiţe a fost nevoie de 2 chiar 3 luni pentru a fi create. Preţurile nu erau foarte mari, de la 15 lei la câteva sute pentru un tablou mare.
Vă las să vă delectaţi şi voi cu ele.

Comments are closed.