După 2 ani de absenţă, perioadă în care nu se ştia dacă va mai exista o distribuţie ulterioară, Jani Mosones revine cu ediţia 12.08 a distro-ului Kiwi Linux, distro derivat din clasicul Ubuntu. Deoarece avusăi oleacă timp liber, am pus sistemul pe Conserva şi l-am testiculat olecuţă. Şi m-am decis să îl păstrez pentru că îmi place cum funcţioneşte 😀
Fiind o distribuţie bazată pe Ubuntu, toată gama de pachete aferentă acestuia se regăseşte în depozitul Kiwi, având astfel şi o “întreţinere” a pachetelor până în anul 2017. Diferenţe mari între distribuţii nu sunt, un utilizator vechi de linux putând aduce singur Ubuntu la stadiul de Kiwi. Dar majoritatea suntem cam putori 😀 deci preferăm să luăm de-a gata (cu alte cuvinte MARE MULŢAM, KIWI, că ne scuteşti de bătăi de cap 😀 ).
Deşi asemănătoare, totuşi diferă. Să vedem cam prin ce.
Interfaţa la conectare este identică cu cea a distribuţiei Ubuntu. Nu veţi găsi semne evidente de schimbare (gen wallpaper personalizat Kiwi) deoarece fiecare utilizator îşi personalizează singur sistemul. Şi totuşi …
Mediul grafic e Gnome Clasic. Tradiţionalul Gnome, cu 2 bare. Puţin modificat faţă de originalul Gnome 2 deoarece este versiunea 3 (adică adăugarea de indicatori pe bară e puţin tricky, dar se poate trăi şi fără ea). Meniul e puţin diferit. Dar foarte puţin. Aplicaţiile presetate ale Ubuntu au fost schimbate. Astfel, Totem, Empathy şi Firefox au fost înlocuite cu VLC, Pidgin şi Chromium (versiunea derivată a Google Chrome).
Ţinând cont că este o distribuţie particularizată pentru Germania, Ungaria şi România, sunt deja preinstalate pachete restricţionate precum codecuri mp3 şi video sau arhive rar şi au fost lăsate doar limbile română, ungară, germană şi engleză. Era să uit: a fost preinstalat şi flash-ul.
Instalarea este clasică, grafică, merge foarte repede. Distribuţia poate fi folosită şi în mod live cd de cei care vor să testeze prima dată să vadă cum arată. După cum spuneam mai sus, gama de pachete este identică cu Ubuntu, deci nu se duce lipsă de aplicaţii. Pentru cei interesaţi, le pot comunica că în Skype funcţionează webcamul şi în Pidgin opţiunea video este utilizabilă pentru cei cu id-uri google talk.
Adunate, se poate spune că este o distribuţie personalizată reuşită. Utilizatorii din România pot opta pentru un sistem în limba română, traducerile fiind bine implementate.

Documentaţie:
Janimo
Kiwi Linux

 

Comments are closed.