Devenită deja tradiţie în lumea devoratoare de „sursă liberă (open source)”, şcoala de vară îşi redeschide şi în acest an porţile către toţi pasionaţii de FLOSS (free / libre / open source software). În medievalul castel de la Macea, construit la iniţiativa lui Mihai Czernovics şi mărginit de Grădina botanică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad,  s-au dezbătut la fiecare ediţie diverse probleme având ca subiect aplicaţiile cu surse libere precum şi probleme legate de etica şi securitatea online. În acest an Şcoala de vară „Informatica la Castel” – Macea – Arad 2012 se desfăşoară în perioada 27 august – 01 septembrie 2012.
Deşi momentan nu este stabilit programul discuţiilor pe site-ul evenimentului, tematica propusă pentru dezbateri include noutăţi din lumea open source (aici intrând diverse aplicaţii şi distribuţii Linux), medii virtuale de instruire, utilizarea open source în învăţământ şi afaceri, studii de caz în utilizarea FLOSS, jocuri FLOSS ca instrumente educative şi, la final da nu în ultimul rând, probleme conexe legate de etică şi securitate.
Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi are în componenţa comitetului ştiinţific multe nume cunoscute:

  • Dr. Mihai Jalobeanu, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad
  • Dragoş Acostăchioaie, Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi
  • Sabin Buraga, Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi
  • Roza Dumbrăveanu, Chișinău
  • Adi Roiban, Ubuntu România
  • Răzvan Sandu, Zando Computers
  • Daniel Popa

Ca şi parteneri sunt menţionaţi Facultatea de informatică din cadrul Universităţii A. I. Cuza din Iaşi, Comunitatea românească Mozzila, ArLUG, Ubuntu România şi Moodle România.
Taxa de participare este de 200 de RON în care sunt inclusşi cazarea, masa şi mapa cu documente. Cei care doresc să participe pot plăti la sosire sau în contul deschis la Banca ROMEXTERA ARAD, cont: RO89CRDZ023A012600479002.
Mai multe informaţii puteţi afla pe site-ul evenimentului sau direct la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, Departamentul de Informatică, B-dul Revoluţiei nr. 85-87, Arad, Telefon: 0257285110, Email: proinfo@uvvg.ro

Ca şi notă personală vis-a-vis de FLOSS, aş avea o întrebare oarecum retorică: Oare cei care dorm pe băncile Parlamentului şi Guvernului au habar ce sume s-ar putea economisi dacă ar folosi în administraţie aplicaţii şi sisteme de operare open source? La fel de adevărat este însă şi faptul că „bonus-urile” financiare pentru „intermedierea” sau achiziţionarea acestor aplicaţii nu ar mai fi sau ar fi extrem de mici … deci slabe şanse de implementare ….

Sursă articol: http://proinfo.uvvg.ro

Comments are closed.