După ce am testat cu succesuri ZorinOS (care momentan mi-a rămas OS pe laptop) şi Linux Mint 12, iată ca a venit rândul unui alt Linux Mint la testat. Acesta este Linux Mint 13 Maya, un distro care este LTS (Long Term Supported), asigurându-se suportul pentru el până în 2017.
Următorii paşi sunt deja automatism: descărcat distro, scris pe USB cu Unetbootin, boot-at de pe stick, văzut cum arată, (eventual) ulterior instalat.
Maya este oferit în mai multe versiuni: cu interfaţa MATE 1.2, cu interfaţa Cinnamon 1.4, pe 32 sau 64 de biţi, cu sau fără codec-uri proprietare.
Câteva explicaţii pentru cei care nu au pricepit nimic din ce e mai sus.
MATE 1.2 – MATE este un fork (un produs derivat) din Gnome2, folosind astfel teme GTK2. Deoarece oficial Gnome2 nu mai este întreţinut (datorită apariţiei lui Gnome3), comunitatea linux mondială a creat MATE pe baza la Gnome2 datorită aspectului familiar al acestuia. Majoritatea opţiunilor care se puteau utiliza în Gnome2 sunt suportate de MATE, existând totuşi unele probleme care urmează a fi rezolvate. Dar, dacă e să tragem linie, MATE este un manager de desktop excelent, nu urlă după resurse şi se mişcă frumos.
Cinnamon 1.4 – Cinnamon este o interfaţă grafică construită pe Clutter şi Gnome3. Adică arată mult mai lucios, cu mai multe efecte grafice. Spre diferenţă de MATE, necesită accelerare 3D şi există posibilitatea să nu funcţioneze perfect pe orice placă video.
Spuneam de codec-uri. Ei bine, după ştiţi (sau nu) codec-urile sunt folosite pentru a „citi” anumite tipuri de fişiere. Maya oferă posibilitatea instalării de sisteme OEM (pentru cei care vând calculatoare cu sisteme preinstalate). Cumpărătorul se bucură de întreaga funcţionalitate Linux Mint fără a avea probleme cu vreo licenţă. Codecurile pot fi instalate folosind managerul de programe, depozitul de programe fiind acelaşi cu cel al celorlalte distribuţii Mint.
Să ne uităm sub capota acestui sistem.
Kernelul este bazat pe linux 3.2. Evident, vor fi actualizări în funcţie de modul de lucru al dezvoltatorilor. Sau, cu puţină iniţiativă, puteţi actualiza manual kernelul la o versiune mai nouă (3.3 sau 3.4) dar există posibilitatea de a avea necazuri (probleme apărute pe parcursul unui upgrade manual de kernel nu sunt chiar de nivel începător, deşi există un suport excelent oferit pe forumurile de specialitate). Găsim ca şi browser Firefox, Banshee pentru muzică, Pidgin pentru mesagerie şi Libre Office pentru aplicaţii tip office. Managerul de programe funcţionează excelent, astfel că instalarea de noi programe este la îndemâna oricui. Ca şi caz particular, firefox nu conţine google ca şi motor de căutare ci yahoo, duckduckgo şi amazon, deoarece acestea sunt firme partenere. Google poate fi instalat ulterior.
Deoarece nu îmi mai place să îmi stresez piesele din calculator (am instalat Maya pe calculatorul desktop), de această dată nu am făcut un upgrade manual al kernelului. Urmează! 😀 Imediat după instalare MATE ne oferă un desktop funcţionabil, cu o bară în partea de jos a ecranului. Deoarece sunt un utilizator obişnuit cu stilul oferit de Gnome2, mi-am „tras” şi a doua bară, am repus tradiţionalele module cu care eram obişnuit în Ubuntu 10.04 şi mă simt excelent. Sistemul e nou, actualizat, interfaţa este cea pe care o cunosc, nu papă mult (nu că nu ar exista resurse) şi este gratuit!
Pentru cei care doresc un desktop mai lucios am făcut şi câteva instantanee cu interfaţa Cinnamon (rezoluţia e mai mare, fiind făcute pe laptop).

4 Responses to “Linux Mint 13 Maya – un LTS simpatic”

  1. Arata foarte bine. Sincer cel mai mult ce imi lipseste la linuxurile de azi ii chiar gnome2. Nu stiu de ce nu or putut pastra suportul pentru el. Mergea bine, rula perfect, deja era aproape fara buguri si pana una alta arata mai bine decat gnome3. Nah whatever. Chiar suna interesant Mint si arata si bine. Momentan am ramas la Xubuntu pentru motivele pentru care in trecut le-ai ales si tu. Multam de review 😀

    • Momentan încă testiculez Zorin pe lăptucă. Dar pe tomberon am pus Maya cu interfaţa MATE. Nu am de ce să mă plâng de ele deocamdată.

  2. KodeJust says:

    Salut, te ror frumos imi spui si mie cum ti-ai personalizat desktopul ca la ubuntu 10.04?