La mulţi ani, copile! Aşa ţi s-ar spune. Dar oare ce semnificaţie mai au pentru tine aceste cuvinte? Oare vei mai fi la următorul 1 iunie? Şi dacă tu vei fi, oare câţi din prietenii tăi vor mai fi lângă tine?

Fatima, Etiopia

http://www.unicef.org/photography/

Subnutriţie. Pneumonie. Malarie. Diarie. Pentru mulţi simple cuvinte. Pentru tine, ceva la ordinea zilei. Te-ai îndârjit să te iei de piept cu ele, copile, deşi habar nu aveai ce sunt, habar nu aveai ce urme vor lăsa asupra efemera ta sănătate, nu ştiai cât de mult îţi vor influenţa firava-ţi viaţă. Dar tu te încrâncenezi să treci peste ele. Te trezeşti dimineaţa alături de fraţii tăi bolnavi. Te duci câţiva kilometri prin căldura inumană sau ploaia torenţială ca să umpli o găleată de apă gălbuie, amară şi călâie. Dacă ai noroc poate găseşti câteva fructe uitate de animale printre crengile pomilor. Dacă… Dar aproape sigur vei avea parte doar de câteva linguri de fiertură, aceeaşi fiertură de ani de zile. Dar eşti norocos totuşi .. vecinii tăi nu au nici măcar fiertura aia. Poate astăzi vor primi câţiva pumni de orez de la albii care vin când şi când şi împart mâncare. Albii ăia care se uită la tine, îţi fac poze şi dau din cap. Ei şi-au pierdut speranţa în tine. Ei nu ştiu că tu eşti singurul dintre fraţii tăi care mai poate să bată drumul după apă.
Eu nu îţi mai spun „la mulţi ani”. Eu îmi scot pălăria în faţa ta. Nu ştiu dacă aş fi avut curajul pe care îl ai tu, să mă încumet să trăiesc cu aproape nimic. Dacă cineva merită să fie numit curajos, viteaz, cel care îl numeşte aşa ar trebui să se uite la tine prima dată. Plângem când ne pierdem câte o cunoştinţă, dar tu te bucuri dacă trece zi fără să pierzi pe cineva. Noi ne văităm că ne-am lovit şi se învineţeşte, tu duci povara a cel puţin 3 boli fără să ştii ce e acela medicament, fără să fi văzut vreodată un dispensar medical. Vorbesc prostii … însuşi termenul de „medical” ţi-e străin ţie!

Dacă ai citit până aici te rog, mai fă un efort şi răsfoieşte site-ul Unicef. Dacă crezi cât de cât în zicala „copii sunt viitorul nostru” nu crezi că ar trebui şi să încercăm să avem grijă de ei? Zilnic ne consumăm planeta, ne îmbolnăvim pe noi şi pe cei de lângă şi ignorăm pe cei care suferă. Iar într-un viitor nu prea îndepărtat vom plăti pentru ignoranţa şi prostia noastră!

sursa foto: http://www.unicef.org/photography/

2 Responses to “La multi ani, copile!”

  1. La randul meu, imi scot palaria in fata sensibilitatii tale, sensibilitate greu ascunsa in trupul de urias.
    Adi, tie si celorlalti asemenea tie, oameni carora viitorul si viata copiilor de pretutindeni nu va e indiferenta, ar trebui sa vi se puna la dispozitie deputatii nu ptr cheltuiei in lux, ci ptr ca numai voi, ati sti ce sa faceti cu averea deputatiei…din pacate, delasarea, nepasarea, neputinta, indiferenta sau cum s-or mai numi ”fentele” astea, guverneaza fiecare zi care asa cum ai aratat, e infernala si fericita deopotriva pentru unii dintre semenii nostri micuti si gingasi, copii…le urez ca uratul, nefericirea si nemernicia sa nu mai ajunga sa le umbreasca zambetul.
    ”LA MULTI ANI COPII, ORIUNDE VA AFLATI!”
    Lucicutz, un copil mai mare un pic.

    • Lucicuţ, eu sunt doar un bob de nisip în bătaia vântului. încerc să bag în ochii altora anumite probleme, nu de alta dar nu pot (efectiv) să le gestionez singur. aş vrea să depindă de mine rezolvarea lor, ar fi foarte simplu. dar din nefericire nu pot lua eu deciziile astea. ce e mai rău e că mulţi copii suferă deoarece nu îşi pot permite contravaloarea în medicamnte a unui pachet de 6 beri la doză. pentru că doar atât l-ar ajuta enorm: o panglică de penicilină şi câteva pastile în plus. şi o sticlă de apă. dar nu le are. şi nici nu le va avea în curând deoarece ţara lui nu reprezintă un interes economic pe harta bogaţilor lumii. în ţara lui nu merită ca america sau nato sau orice alt căcat de forţă militară să intervină. pentru că nu au resurse economice semnificative pentru labagii de hapsâni ai lumii.