După ce mi-am băgat degetele prin Ubuntu / Kubuntu / Xubuntu 12.04 a început să îmi placă joaca asta cu testatul distro-urilor de linux. Şi deoarece am colegi şi prieteni care doresc să treacă pe linux dar nu ştiu ce şi cum să facă în linux, m-am gândit să testez o distribuţie windows_user friendly. ZorinOS.
ZorinOS este distribuţie care are la bază Ubuntu. Momentan versiunea “stabilă” este 5 şi este bazată pe Ubuntu Natty 11.04. Există în lucru versiunea 6 care are deja un RC (release candidate) dar nu m-am apucat de ea. Încă.
Să vedem ce avem în ZorinOS 5.
Ei bine, kernelul e puţin cam în urmă, 2.6. Se rezolvă uşor cu un “upgrade” manual la 3.3. Un upgrade la driverii video şi începe să devină un OS simpatic (după activarea driverilor video animaţiile încântă ochiul). Deoarece este o distribuţie care vrea să ajute utilizatorii de windows în trecerea lor la linux, printre programele deja instalate găsim Google Chrome, Libre Office şi restricted-extras. Ca şi player video avem VLC. Pentru mesaje instant (messenger) se oferă empathy. Pe care l-am schimbat cu pidgin, evident. Ca şi o particularitate găsim deja instalate Ubuntu tweak, Wine şi PlayOnLinux. Pentru o mai uşoară particularizare a aspectului, pe lângă tradiţionalele meniuri Appearance găsim Look changer. Care este practic o interfaţă prin intermediul căreia aspectul se schimbă cu un singur click. Opţiunile existente sunt Windows 7, Xp şi Gnome. Diferenţele apar la modul în care este structurat meniul de start (care imită meniul din windows) sau aspectul general în gnome (cu cele 2 panouri clasice). O altă chestiune este managerul de browsere, care crează posibilitatea de a instala browserele cunoscute cu un singur click. Mai puţin Opera care mi-a dat eroare. Managerul de actualizări îşi face treaba cu o setare particularizată. Nu oferă informaţii desrpe actualizări ale sistemului Ubuntu (mai exact, deşi e versiunea 11.04, opţiunea de actualizare de sistem este nebifată. După ce am bifat opţiunea îmi spune că pot actualiza la 11.10. Ceea ce nu am făcut deoarece va rezulta un dezastru mai mult ca sigur deoarece va ameţi cu totul interfaţa (se schimbă gnome, etc). Dar cât timp nu este modificată opţiunea totul e ok 😀
Adunate toate, ZorinOS este un sistem simpatic, practic şi prietenos. Îl puteţi testa scriindu-l pe un stick dar va da câteva erori. După instalare nu am întâmpinat niciuna, deşi am citit că există posibilitatea să mai dea crah câte un plugin. Momentan nu am luat niciunul (folosit, repet, doar de 4 ore, timp în care l-am şi aranjat).
Mai jos aveţi câteva poze cu sistemul instalat.

3 Responses to “Zorin OS – pentru utilizatorii de windows care trec pe linux”

  1. Nu arata rau deloc, chiar deloc. Am un PC disponibil pentru asa ceva 😀

  2. Romyi says:

    ca de obishei pan la cot 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Linux Mint 13 Maya – un LTS simpatic - Crazy Friends - [...] Zorin OS – pentru utilizatorii de windows care trec pe linux [...]