Aşa cum s-a văzut în celelalte episoade din „Eterna muzică – eterna comedie”, muzica clasică poate fi extrem de delicioasă urechilor nu doar în sala specială a operei sau filar monicăi filarmonicii ci şi în contextul unui divertisment stilat, curat şi bine gândit.
Tot căutând eu astfel de combinaţii, adică muzică clasică + divertisment de calitate, urechile au selectat fără drept de replică un alt candidat. Acesta se numeşte Victor Borge.
Victor Borge (născut Børge Rosenbaum), este dirijor şi pianist danez, cunoscut în Danemarca ca şi „Prinţul Clovn al Danemarcei”. Născut din părinţi muzicieni (tatăl – violonist în Orchestra Regală Daneză, mama – pianistă), Victor Borge a luat contact cu lumea muzicală de mic, la 8 ani susţinând primul său concert de pian ulterior obţinând o bursă şcolară la Academia Regală Daneză de Muzică. Când Germania a invadat Danemarca Borge a reuşit să fugă în Finlanda (inspirat, ţinând cont că provenea dintr-o familie de evrei), de acolo trecând Atlanticul în America.
Pe scenă Victor Borge se transformă. Se transformă din dirijor în pianist, din pianist în afon al pianului, revenind la profesionalism provocând hohote de râs. Cele mai cunoscute „farse” ale sale sunt cântatul unei partituri invers (cântă partitura ţinând-o invers), punctuația fonetică (introduce în versuri onomatopee pentru semnele de punctuaţie), cade de pe scaunul de pianist, compune muzică folosind bucăţi de partituri sau face pe speriatul la anumite partituri orchestrale.
Un alt sketch pe care l-a introdus în spectacolele sale este cântatul la pian la 4 mâini, reuşind să facă un adevărat nod de mâini 😀 Merită să urmăriţi Rapsodia ungară nr. 2 de „Fliszt” interpretată de Borge acompaniat de Sahan Arzruni.
Alături de Borge sau sub bacheta lui au interpretat câteva din cele mai cunoscute orchestre ale lumii: Orchestra simfonică din Chicago, Filarmonica din New York, Filarmonica londoneză şi Orchestra regală daneză. Totodată, a fost invitat în diverse emisiuni de divertisment precum „Sesame Street” sau „Muppets Show”.
Victor Borge a trecut în nefiinţă în anul 2000, liniştit, momentul fatal venind în timpul somnului. 75 de ani a dedicat divertismentului muzical. Şi să nu credeţi că a fost un muzician jalnic. Partiturile interpretate de el sunt sublime şi nu o dată a trecut de la partitura originală la variaţiuni pe aceeaşi temă, spre deliciul auditoriului. Iar bagheta sa a condus fără eroare orchestre celebre. În plus, umorul său fin şi mimica folosită va rămâne mereu în memoria celor care îi urmăresc videoclipurile.
Iar Claire de Lune nu a sunat niciodată mai bine … 

Surse: http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Borge

Comments are closed.