Mereu mi-a plăcut să testez tot felul de programe, de la cele simple (unele făcute de mine după diverse modele) până la sisteme de operare. După testarea lui windows8 evident că a trebuit să îmi reprim sentimentele în ceva mult mai familiar. Aşa că am retestat câteva linuxuri. Deoarece deja foloseam Ubuntu, am decis să încerc alte 2 sisteme: Bodhi Linux şi Linux Mint 12 Gnome.
Fiind sisteme open source, le-am descărcat pe fiecare de la „mama lor”, Bodhi de aici şi Mint de aici. Folosind Unetbootin (despre care v-am povestit aici ) am pus Bodhi Linux pe stick şi Linux Mint pe cardul de la aparut foto (lucky me, conserva mea de laptop bootează inclusiv de pe card) şi am început distracţia.
Primul la teste a fost Bodhi Linux.
Bodhi Linux este construit pe scheletul sistemului Ubuntu dar foloseşte Enlightment ca şi manager de ferestre. Aici ar trebui probabil să menţionez că un manager de ferestre se ocupă de aspectul şi modul de lucru al ferestrelor de pe ecran. Enlightment oferă mult mai mult. El poate fi configurat în funcţie de nevoile fiecăruia cu diverse utilităţi (gadgets). Totodată, pentru a simplifica munca utilizatorilor, Enlightment oferă câteva câteva variante deja setate cu minimul necesar: bare, compositing şi versiunea desktop. Diferenţele dintre ele constau în modul în care este organizat mediul de lucru by default. Astfel, în profilul bare nu avem decât wallpaperul şi un ceas integrat în el, în profilul composite avem wallpaperul, ceasul şi un set de unelte sub forma unui dock (asemănător sistemului OS X), profilul desktop oferind în schimbul dock-ului o bară de utilităţi.
Pe lângă profilurile prezentate mai sus Bodhi linux ne oferă şi câteva moduri de lucru prestabilite. Astfel, pe lângă modul obişnuit de lucru, avem modurile tabletă, laptop, fancy sau tiling (mod care se „întinde” by efault pe mai mult emonitoare în cazul prezenţei acestora).
La capitolul programe Bodhi linux este destul de „spartan”. Astfel, spre deosebire de Ubuntu, care vine cu o suită destul de bogată de programe preinstalate, Bodhi ne oferă doar un minim necesar: un editor de text (leafpad), un browser de net (midori), terminalul (lxterminal) şi câteva utilitare de sistem. Ar trebui menţionat, cred, faptul că oferta de programe existentă pe pagina de aplicaţii (online) este destul de minimalistă. Pentru utilizatorii mai avansaţi nu e problemă prea mare acest lucru deoarece există opţiunea de descărcare manuală a pachetelor şi instalarea lor. Şi mai există, evident, managerul de pachete Synaptic, în care, dacă sunt introduse sursele de la ubuntu, se pot regăsi toate aplicaţiile acestuia.
Pentru a uşura instalarea celor necesare sunt puse la dispoziţie şi 2 mega-pachete de programe: Nikhila şi Pratibha:

  • Nikhila (care înseamnă „complet” în sanscrită) conţine Mirage – pentru poze, Adobe Pdf Reader – cititor PDF, Cheese – Webcam, Firefox – Web Browser, gEdit – editor text, Handbrake – Ripping cd, LibreOffice – pachet office gratuit, Openshot – editor video, Qalculate – aplicaţie de matematică, Pidgin – mesagerie instant, Printing – utilitar de tipărire şi scanare, Rhythmbox – Media Player, Shotwell – manager poze, Simple Scan –  utilitar de tipărire şi scanare, Thunderbird – client email, Transmission – utilitar P2P şi torenţi, VLC – Media Player, XChat – client IRC, Filelight – aplicaţie de sistem şi Xfburn – pentru scrierea de cd-uri / dvd-uri
  • iar Pratibha (care înseamnă splendoare sau inteligenţă în sanscrită) oferă Claws Mail – client email, Deadbeef – Media Player, ePDFView – cititor PDF, ePhoto – pentru poze, Geany – editor text, Light Office – suită office gratuită, Pinta – editor de imagini, Qalculate – aplicaţie matematică, VLC – Media Player, XChat – client IRC şi Xfburn – pentru scrierea de cd-uri sau dvd-uri.

Una peste alta, Bodhi Linux este un sistem foarte simpatic, care arată super fancy, perfect pentru un utilizator care nu necesită prea multe programe (un player video – audio, un browser de net, un client de messenger şi o suită office ar fi cam de ajuns pentru majoritatea). Nici cerinţele de sistem nu sunt mari: pentru a funcţiona este nevoie de un procesorr minim i386 de 300mHz, 128 M RAM şi un spaţiu de 1,5 giga. Am dat o tură prin modurile de lucru prestabilite (a se vedea în poze) şi cred că Bodhi Linux merită luat în cosiderare pentru cei care doresc „un alt fel de sistem de operare”.
Arată bine, dar eu parcă vreau altceva … astfel că am instalat Linux Mint 12 Gnome. Urmează să vă spun mai multe despre el cu altă ocaziune.

 

No Responses to “The way of the Penguin”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Linux Mint 13 Maya – un LTS simpatic - Crazy Friends - [...] windows care trec pe linuxDubluQ on Zorin OS – pentru utilizatorii de windows care trec pe linuxThe way of…