Majoritatea suntem obişnuiţi cu tradiţionalele cd-uri sau dvd-uri. Însă aceste suporturi magnetice au o mică problemă: au tendinţa să se uzeze, zgârieturile fiind un inconvenient major atunci când doreşti să instalezi / testezi un sistem de operare gen Linux. Pentru a nu îţi afecta sistemul instalat şi nici să nu strici aiurea cd-uri sau dvd-uri, tot ce îţi trebuie este un stick (de mărime cel puţin egală cu imaginea sistemului pe care îl testezi), mai trebuie să fii sigur că placa ta de bază acceptă boot-area de pe stick (unele tipuri mai vechi nu se iubesc cu stickurile) şi Unetbootin.
Unetbootin este un program gratuit creat de Arpad şi Geza Kavacs care permite crearea de stickuri bootabile folosind diverse distribuţii de Linux. Programul funcţionează atât pe Linux cât şi pe Windows sau Mac.
Cum ne pregătim un sistem „la purtător”
Prima dată formatăm stickul FAT32. Descărcăm programul folosind linkul de pe site şi îl rulăm. Atenţie pentru cei care îl rulează sub mediul windows că este excutabil fără a se instala.
Unetbootin poate crea un stick bootabil în 2 variante: fie avem noi distribuţia descărcată pe calculator, fie selectăm o opţiune şi o va descărca el (caz în care procesul va dura ceva mai mult). Eu voi folosi primul caz. Pentru acest exemplu folosesc distribuţia Ubuntu 11.04 (Natty Narwhal).
Pentru aceasta, selectez opţiunea „imagine de disc” (nu l-am setat eu în română, a văzut că folosesc setări regionale specifice României şi a setat automat limba română), aleg imaginea pe care o vreau la testat, selectez dispozitivul USB (atenţie la literă, verificaţi să fie cea corespunzătoare stickului!) şi îi dau „OK”. În scurt timp vom avea un stick gata pentru a fi utilizat pentru testarea / instalarea sistemului selectat.  Tot ce mai am de făcut este repornirea calculatorului, selectarea stickului ca prim dispozitiv de pornire şi testarea sau instalarea sistemului Ubuntu Linux 11.04.
Pentru cei care au cunoştinţe mai avansate în IT, Unetbootin poate fi de un real folos şi în rezolvarea problemelor apărute pe un calculator. Stickul poate fi folosit pentru recuperare date, recuperare sistem sau diverse „operaţii” pe cord deschis asupra calculatorului oferind suport pentru diverse utilitare precum Parted Magic, SystemRescueCD, Super Grub Disk, Dr.Web Antivirus, F-Secure Rescue CD, Kaspersky Rescue Disk, Backtrack, Ophcrack sau FreeDOS.

PS Conserva mea de laptop permite inclusiv bootare de pe card de memorie. Procedeul este acelaşi ca la stick. Interfaţa programului şi modul de lucru sunt identice in Linux şi Windows (nu am testat pe MAC).

No Responses to “Testează Linuxul folosind un stick bootabil”

Trackbacks/Pingbacks

  1. The way of the Penguin | Crazy Friends - [...] la „mama lor”, Bodhi de aici şi Mint de aici. Folosind Unetbootin (despre care v-am povestit aici ) am…
  2. Să testăm Ubuntu 13.10 Saucy Salamander | Bloaga lu’ Crazy - […] mai puţin obscure. E legal, oficial, fără crackuri şi keygenuri, direct de la sursă) folosind UnetBootin sau MultiSystem (sau…