Sauuu … Nu e o întrebare retorică! Mai ascultaţi radio sau nu? Nu mă refer la radio pe internet, ci la radioaiele clasice, posturile cunoscute (sau nu) care emit pe unde. A decăzut oare calitatea serviciului radio în defavoarea posturilor online? Mai urmărim un post pentru că pune muzică sau pentru ştiri? Sau pentru premii?
Multe întrebări şi probabil mult mai multe răspunsuri.
În ultima vreme, umblând aiurea din click în click pe net, am găsit o grămadă de posturi de radio care emit online. Majoritatea au doar muzică, sunt posturi „pirat” ca să le spun aşa, fără licenţă de emisie mai mult ca sigur, folosind diverse programe de live streaming.
Deoarece sunt (mândru) posesor de sac de pureci (glumesc, CappuCinno nu are purici :P) şi am găsit slujbă nouă astfel (târâie lesă), petrec ceva timp „în natură” cu blana. Pentru a a combina utilul cu plăcutul mi-am completat molecularul cu o pereche de urechelniţe (a se citi căşti) şi am pornit radioul din dotarea sistemului (symbian). Prima surpriză a fost că mi-a oferit posibilitatea de a asculta radio online. Mă uitam ciudat la el, eu voiam să ascult un post românesc, să aud ce se mai pune pe unde în ultima vreme. Am schimbat pe clasicele unde, a făcut o scurtă scanare şi mi-a dat vreo 9 posturi de radio. 2 le-am şters că erau slujbe (habar nu am la ce sectă sunt afiliate) şi am tot schimbat pe celelalte. Muzică, mai nouă sau mai veche, combinată cu ceva ştiri, ceva reclame. Acelaşi model din totdeauna dar parcă mai „molcom” ca altă dată, parcă mai puţine reclame. Oare nu se mai investeşte în reclamele la radio? Nici măcar ştirile nu mai sunt ca înainte, cu detalii şi tot tacâmul. Acuma parcă se grăbesc să iasă din emisie.
Deci muzică ar fi, vorbărie mai puţină. Excluzând emisiunile gen talk show. Care şi alea, dacă stau bine şi mă gândesc / întreb şi pe alţii nu ar fi prea multe, în cel mai bun caz cam tot al doilea (sau al treilea) post de radio are un talk show într-adevăr urmărit. Însă nu mai sunt ascultate emisiunile pentru informaţia oferită ci pentru compensaţia financiară. Pentru că acuma aşa se atrag ascultătorii. Asculţi, dai telefon şi  câştigi. Sau nu, logic, doar nu vrei să se termine concursul şi să scadă brusc audienţa.

Pe lângă aceste tradiţionale instrumente, radioaiele au mai şi evoluat. Chiar dacă nu emit şi online (unele) pe net, au fie un website fie o pagină de feisbuci. Unde se încearcă prin texte scrise combinarea potenţialilor ascultători şi fidelizarea acestora. Ba chiar o combinată alpină între acestea, în sensul că participarea la un concurs înseamnă crearea unui cont pe site / feisbuc / forum altfel nu poţi participa. Stau şi mă întreb ce s-a întâmplat cu clasicul post de radio?
Ahh şi, vă rog, faceţi un playlist pentru toată ziua. Altfel fiecare dj sau ce o fi el vine cu lista lui, astfel unele piese îţi sună în urechi şi de 6 ori pe zi (de 6 am auzit eu). Înţeleg că cineva plăteşte ca să fie pusă melodia aia să cumpere românu’ albumul (ete ciuciu, oricum majoritatea în descarcă de pe net), da’ las-o dracu’ mai moale cu ea.
La drum lung oare ce se mai ascultă? Nu la autocare, unde îţi pune un radio şi a scăpat de tine. Fiecare, când conduce propriu şi personal cu mâna pe ghidon volan căruţa, oare ce îşi pune? Am colegi care habar nu au cum se mai dă un search după posturile de radio pe şcătula aia din maşină. De când s-a inventat stickul şi modulatorul radio adio arme radio. Selecţie de melodii şi gata. Inclusiv la drum lung.
Mai este oare rentabil să ai un radio în ziua de azi? Nu de alta dar sunt unele emisiuni de te doare capul de cât de plictisiţi sunt cei care debitează acolo. Mai merită să investeşti într-un radio dacă acesta nu e deja consacrat pe craca lui de piaţă?
Singurele momente când mai ascult radio (în casă) este când e zi de curăţenie generală. Atunci se porneşte combina pe un post de radio şi merge şi merge şi merge şi să mor de ştiu ce s-a difuzat 80% din timpul ascultat 😀
Voi mai ascultaţi radio? Nu la lucru, unde se pune un post de radio să asculte tot biroul / fabrica. Acasă de exemplu, mai ascultaţi radioaia?

11 Responses to “Mai ascultăm radio sau nu?”

  1. Acasa nu ascult, in masina da. E nasol ca auzi aceleasi melodii de 100 de ori.

  2. De ascultat mai ascultam… (uneori fortat, la scarbici ca toti avem mai nou radio 🙂 ) de cand cu smecta, pardon acta, radioul e o alternativa mai ales in h-automobile.

  3. Uitai să întreb.. vreun fan care mai ascultă încă la casete în maşină ? 😀

  4. La caseta cu … adaptor d-ala … merge, merge!, sa le zica Coldplay de numa! sau era caseta cu Directia 5?

  5. Mai nou radioul se rezuma la Kiss Fm, Pro Fm si alte cateva posturi de muzica usoara. Posturile care nu se incadreaza in cetegoria muzica au murit din punctul meu de vedere.

  6. An activat o vreme ca agent de vanzari la Chio si ziua mea de lucru incepea la 07.00 si se incheia dupa 200 km la 20.00.
    Radioul era partenerul si prietenul meu bun. Insa dupa ce InfoPro a disparut in favoarea jenantelor Pro Fm, Kiss sau Zu, am descoperit Radio Actualitati…era ok…ori am imbatranit intratat ca nici macar nu ma prind…sa explic ptr cei ce nu au inteles:nu rezist la mai mult de 1,5 melodii ale fetelor tunate si intretinute de pe la cluburi, pe care contra cine (oare nu) stie ce favoruri jenentele de mai sus, le difuzau scabros de mult…sc. pornirea insa de cand realizez ca sunt contemporan cu degradarea de toate felurile, poate mai exagerez…babay ( prietenii stiu dece!)