Aşa cum suntem obişnuiţi (unii), luna octombrie aduce cu ea versiunea .10 a distribuţiei gratuite Ubuntu / Kubuntu Linux. 13 Octombrie 2011 a adus cu ea versiunea 11.10 denumită „Oneiric Ocelot”. Să vedem cam ce este şi cu ce (sau de ce) se mănâncă acest sistem de operare.
Ubuntu este o distribuţie Linux gratuită care se doreşte a fi o alternativă practică pentru cei care doresc să scape de sub pervazul ferestrei Microsoft.  Pe lângă avantajele oferite de utilizarea unui sistem cu surse libere (open source) Ubuntu asigură şi paleta de programe gratuite minim necesare pentru un utilizator obişnuit.  Astfel, distribuţia Ubuntu (precum şi alte derivate precum Kubuntu) vine cu un kernel versiunea 3.0 şi oferă din start un pachet de programe office (Libre Office) gratuit, utilitare pentru Internet ( navigator – „browser”, client de mesagerie instant, client de torenţi etc), utilitare pentru imagini, fişiere video şi audio, programe şi multe altele (a se vedea mai gios).
Ce modificări aduce versiunea 11.10 şi ce oferă pentru utilizatorii noi
Pentru a facilita instalarea de programe este oferită (asta pentru utilizatorii noi care nu cunosc sistemul Ubuntu Linux) o interfaţă foarte prietenoasă, numită Centrul de Programe Ubuntu (Ubuntu Software Center). Această interfaţă uşurează conexiunea dintre utilizator şi sistem oferind printr-o grafică îmbunătăţită detalii cât mai specifice despre categoriile de programe existente asigurând în acelaşi timp facilitatea instalării acestora în câteva clicuri de mouse.  Pentru cei noi trebuie specificat că centrul de programe oferă „pe tavă” programele existente în librăriile de programe „oficiale” astfel că nu trebuie căutate pe net şi descărcate din diverse surse mai mult sau mai puţin sigure. Şi nu necesită crack-uri. Aplicând o bifă şi apăsând butonul instalare programul este instalat, fără bătăi de cap.
Interfaţa grafică a mediului Ubuntu desktop este cunoscută sub numele de „Unity”. Unity foloseşte atât grafică 3D cât şi 2D, astfel că ea va rula şi pe sisteme dotate cu plăci grafice mai slabe. Mulţi dintre utilizatorii Ubuntu folosesc interfaţa Unity, dar sunt şi excepţii (precum eu) care folosesc interfaţa clasică (Unity foloseşte o interfaţă formată dintr-o bară de utilităţi aflată în partea de sus a ecranului şi o bară laterală aflată pe partea stângă, conţinând legături grafice către utilitarele din sistem, spre deosebire de aceasta interfaţa clasică folosind un sistem tradiţional de bare de utilităţi). Versiunea clasică a fost eliminată din setările iniţiale ale Ubuntu, dar ea poate fi reactivată instalând aplicaţia gnome-panel.

Ce am găsit în pachetul 11.04:

 • navigator internet – Firefox
 • client mesagerie instant – Empathy (pe care îl voi schimba cu Pidgin)
 • client reţele socializare – Gwibber
 • client email – Thunderbird
 • client torenţi – Transmission BitTorrent
 • pachet office – LibreOffice (oferă aplicaţii similare şi compatibile celor din suita MS Office)
 • utilitar fişiere grafice (poze) – Shotwell
 • utilitar vizualizare fişiere video – movie player
 • utilitar audio – banshee
 • utilitar scriere CD / DVD – Brasero
 • jocuri – freecell, mahjongg, mines, sudoku

Una peste alta, se poate spune că o distribuţie excelentă. Cel puţin pentru început. Urmează să revin cu mai multe amănunte despre el.

Mai multe informaţii despre Ubuntu Linux:

Mai jos găsiţi poze făcute pe parcursul instalării (în mediu virtual) şi poze de pe tomberonul meu (sistem desktop).

4 Responses to “S-a lansat Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot”

 1. bun articol 😀 si yo am trecut la noua versine …umm…poti sa ma incluzi la categoria ”prefer interfata clasica” xD e mai practica (parera mea )…acu’ mai urmeaza sa mai ”scormonesc ” pe ici,pe colo :)) si dupa reinstalare completa,las testarile pt virtual box ca am chinuit destul sistemul :p

 2. Da deci si asta vine cu lookul ala din 10 pentru notebooks ?! Nice dar e de cacat. Put me 2 la classic view. Aporpo merge si pe virtual BOX !?

 3. Mai am si eu inca o intrebare daca tot veni vb de linux…se mai aude ceva de Gnome 3 ?!

 4. @AlexG Da, merge ok pe virtualbox, chiar dacă îi dai puţini rami video (la mine pe conservă nu merg setaţi mai mult de 128 de exemplu) datorită interfeţei unity 2d care cere mai puţin decât versiuena 3d.
  Gnome3 poate fi instalat direct din software center (gnome shell) sau ai aici mai multe opţiuni în funcţie de ce distro foloseşti: http://www.gnome.org/getting-gnome/
  Uite şi un articol despre gnome3 vs unity http://www.linuxinsider.com/story/72737.html
  Am testat în virtualbox ce se întâmplă în 11.10 dacă instalezi gnome desktop (accesând http://apt.ubuntu.com/p/gnome ) . Poze aici http://cman-home.com/crazyman/gnome3-test.html