Deoarece recent s-a lansat versiunea 11.10 “Oneiric Ocelot” de la Ubuntu şi urmează să se lanseze Fedora 16 pe 8 noiembrie, o parte din utilizatorii de Linux din Arad au sărborit aceste evenimente printr-un tradiţional BeerFest.

Locaţia a fost una cunoscută în Arad, Cafe Boeme, unde, începând cu orele 18.00 au fost discutate aspecte specifice sistemelor open source între un pahar de bere şi o carafă de vin roşu demisec.

În scurta perioadă cât am fost acolo (am plecat la 20.00 pentru a ajunge şi la Întâlnirea bloggerilor) am avut bucuria de a revedea persoane cunoscute cu care am purtat de fiecare dată discuţii interesante vis-a-vis de open source sau Linux, precum Călin Miclăuş, dl.prof. Ioan Fericel (căruia îi mulţumesc pe această cale pentru discuţiile constructive avute de fiecare dată), fraţii Şucanu (Mihai şi Marius, robodesign.ro). La BeerFest am avut onoarea de a-i cunoaşte şi pe dl. prof. Michael Szellner, pe Marius Stoica (Biblioteca Xenopol). Au mai fost şi alţi participanţi dar, sincer, am uitat cum se numesc 😀

Ce rezumat aş putea face la discuţiile purtate cât am fost acolo?

Ne bucurăm că evoluează Linuxul, că apar distribuţii noi cu upgrade-uri considerabile la nivel grafic şi la nivelul kernelului. Dar mulţi dintre noi preferăm încă variantele clasice de desktop linux (nu ne place interfaţa unity sub nicio formă), mulţi utilizând versiuni anterioare (de exemplu eu încă folosesc Ubuntu 11.04, Călin foloseşte ArchLinux etc). Un mare câştig este acela că încercăm să ne ajutăm reciproc, atât cu munca efectivă într-un grup Lug cât şi sprijinind cu idei sau soluţii diverse proiecte (de exemplu implementarea Koha la Biblioteca Judeţeană Arad).

Un alt TODO reieşit din discuţia cu dl.prof. Szellner ar fi traducerea distribuţiei Puppy Linux în limba română, eventual sub denumirea de „Cutzu”, „Pufi” sau „Lăbuş” Linux. Super hazlie ideea şi totodată super interesantă.

Nu ştiu ce s-a discutat mai departe, dar se poate urmări lista de discuţii ARLug pentru informaţii adiţionale.

Comments are closed.