Salvează timp şi, uneori, bani, folosind chestia aia care acoperă gâtul. În limbaj academic i se spune cap. Dar cel mai des este denumit tărtăcuţă, bostan sau, evident, gaură neagră. Putem avea o viaţă mai liniştită atunci când pornim râşniţa sau tomberonul. A se citi laptopul sau computerul. Liniştea asta provine din folosirea atentă (nu vă speriaţi, nu necesită un grad enorm de ridicat de atenţie) şi corectă a produselor informatice existente la ora actuală. Cred că e 22.30.
Câteva sfaturi legate de cum ne putem proteja informaţiile stocate în râşniţă şi / sau cum putem evita pierderea acestora.

Folosiţi tărtăcuţa! Utilizaţi bostanul! Să începem cu utilizarea iemailului. Aici ar fi câteva reguli pe care le-am găsit prin diverse locuri şi care mi se par enorm de logice şi psihice şi hiperbolice şi chiar merită “citite şi date mai departe”. Astfel, mesajele tip spam (mai ales cele care se duc direct în spam) nu are rost să le deschideţi. Excluzând momentele când aştepţi o confirmare a activării contului de pe un anume site (acestea merg de multe ori în spam), nu deschideţi emailurile, mai ales dacă nu cunoaşteţi expeditorul. ŞI, mai ales, nu deschideţi fişierele ataşate la acestea. Dacă primiţi emailuri de la necunoscuţi cu fişiere ataşate, nu le deschideţi. Mai bine cereţi o confirmare a trimiterii emailului, scanaţi fişierul şi abia apoi deschideţi. Dacă primiţi pe mail o înştiinţare cum că trebuie să vă updataţi datele de pe contul de la bancă, ştergeţi. O bancă nu solicită datele personale şi/sau elementele de securitate ale clienţilor prin accesarea unui link transmis prin email. Orice mesaj care provine de la o bancă este personalizat (de exemplu include numele şi prenumele nu “Dear user@email.com” şi nu va solicita date precum numărul de card, data când expiră, pin şi / sau parola prin email. Aceste date vi se vor cere telefonic. Nu daţi astfel de date prin email. Şi atenţie la linkurile din email. E mai preferabil să accesaţi site-ul introducând adresa în browser nu accesând linkul din email. Ahh, dacă primiţi email că aţi câştigat o sumă de bani prin te miri ce ţară, las-o aşa, în punctul mort! E o altă tentativă de phishing. Tot aşa sunt şi emailurile provenite de la diverse persoane aflate în ţări afectate de războaie civile care garantează că au o sumă mare de bani în cont şi au nevoie de ajutorul tău pentru a fugi din ţara respectivă. Am găsit aşa vreo 3 fiice de foşti preşedinţi (ciudat că niciunul nu avea fiică însă), chiar şi ceva rudă cu nu’ş ce prinţ! OKS .. ochii cât sarmaua! În perioada sărbăutorilor aveţi grijă la linkurile care duc la felicitările online. Multe sunt virusate!
Noh, dăm logg off la mail şi trecem la navigat. Cum adică dăm logg off? Obişnuiţi-vă să vă delogaţi atunci când nu mai folosiţi emailul. Altfel, peste tot pe unde umblaţi veţi lăsa urma emailului. Sănu mai spun că există posibilitatea să vi se fure prăjitura (cookie) în care e stocată parola de acces la email şi să vă treziţi că folosiţi mai mulţi acelaşi imiel.
Când vă daţi cu surful pe goagle evitaţi instalarea programelor de prin diverse site-uri de care habar nu aveaţi până atunci. Şi mai ales programe care nu fac parte dintr-o instalare regulată (a se înţelegenormală, perverşilor) de sistem. Singurele aplicaţii care ar fi necesare pentru accesul anumitor site-uri sunt Adobe Flash şi, eventual, Microsoft Silverlight. Feriţi-vă să instalaţi tot felul de ciudăţenii doar ca să aveţi o bară de eroticoane în plus în browser..bară care e posibil să fie blocată de prima aplicaţie antivirus care rulează. Evitaţi şi scanările gratuite şi “recomandate” de prin gunoaiele de site-uri. Veţi lua ţeapă cu ele. Dacă doriţi să vă scanaţi online râşniţa folosiţigoagle şi căutaţi produse online ale unor firme cunoscute (numele sună de parcă aţi mai citit recent despre el :D). Atenţie mare (exorbitant de mare) la site-urile de unde speraţi să luaţi seriale, craci şi/sau speraţi să vedeţi craci :D. Primii craci sunt crackuri pentru programele găsite prin diverse locuri gen huburi sau torenţi. Ceilalţi craci îs mai placuţi dar pot deveni foarte periculoşi deoarece pot ascunde alte.. monstruozităţi (nu, nu din alea, mă refer la viruşi aici). Ideal ar fi să evitaţi descărcarea de programe prin torenţi din surse necunoscute şi să folosiţi opţiunile de descărcare oficiale, de pe site-urile de provenienţă.

Scanaţi tot ce băgaţi! Ermmm … adică memory stick, care este. Cine ştie prin ce hude a umblat până a aajuns la tine! Scanează-l înainte de a accesa informaţia de pe el. O practică bună este eliminarea opţiunii de auto boot la suporturile externe (acestea nu se vor mai deschide singure ci vor aştepta cuminţi comanda regulamentară pentru asta).

Instalaţi actualizările de securitate! Chiar dacă folosiţi un windows piratat, actualizările de securitate se pot face fără probleme, cu condiţia să vă uitaţi ce anume bifaţi acolo. Adică să  nu bifaţi la grămadă ci doar actualizările care ţin de acoperirea găurilor de securitate.

Instalaţi actualizările la programele utilizate! Regulă general valabilă, orice program mai scapă aer pe ici pe colo, astfel că din când în când în când acestea mai suferă nişte mici modificări pe ici pe colo, prin părţile esenţiale. Nu evitaţi să actualizaţi programele cu aceste petice deoarece de multe ori sunt făcute special pentru găurile existente.

Folosiţi un antivirus! General valabil, infiderent de sistemul de operare (linux, wingoz, mac), un antivirus nu va face niciodată rău calculatorului. Cel puţin aţâţa timp cât e antivirus şi nu fake (puţină atenţie la ce descrăcănaţi de pe net). Astfel, dacă nu ajung banii şi de vodkă şi de antivirus, întotdeauna există alternative gratuite. Aveţi în continuare o listă de produse gratuite (pentru home user) pe care le puteţi lua în considerare:
1) Microsoft Security Essentials
2) Panda Cloud Antivirus
3) Avast Free Antivirus
4) AVG Free Antivirus
5) Avira AntiVir Personal
6) ClamWin
7) Comodo
Lista nu e într-o ordine de genul “cel mai prost din curtea şcolii” ci aşa cum le găsii brusc în goagle şi cum îmi trecură numele prin tărtăcuţă. După ce aţi instalat un antivirus sau o suită gen internet security (antivirus şi firewall) aveţi grijă să îl şi actualizaţi. Dacă folosiţi des tomberonul puteţi seta actualizarea pe modul manual (adică se face cu mâna proprie şi personală), însă recomandat arr fi să îl lăsaţi setat pe opţiuni gen periodic (zilnic). Adică un fel de manual da’ zilnic 😀
Pentru cei care nu folosex wingoz sunt ferm convins că există produse antivirus în colecţiile de programe oficiale ale distribuţiilor utilizate.

Folosiţi un produs Anti Spyware / Adware / Malware! Un produs antivirus nu e întotdeauna destul pentru a fi siguri că nu avem zumprize în tomberoane. Recomand cu vodkă şi lămâie folosirea unei aplicaţii anti spyware, de exemplu spyBot Search and Distroy (recomand şi Metallica – Seek and Distroy).

PiEs Debitarea de mai sus e o prelucrare a acestui articol!

Comments are closed.