Mă prinsă flama să ascult cu precădere clasică în ultima perioadă. Nici nu e de mirare, dacă e să reflectăm olecuţă asupra ultimelor articoale. Muzica clasică poate şi este folosită pentru divertisment, evident unul mai rafinat, pe care mulţi nu îl înţeleg şi nu vor reuşi niciodată acest lucru.

Partitur numbăr tri este dedicată unui huo. Pardon, duo. Un duo simpatic şi elevat în acelaşi timp, văzut prin prisma repertoriului interpretat.

Aleksey Igudesman şi Hyung-ki Joo. Mai pi strâmt, Igudesman şi Joo. Dădui peste ei căutând nişte referinţe pe net legate de muzica clasică. Şi aşa ajunsăi pe ţavă. UŢavă, lojic. Spectacolele lor, fie că au avut loc în săli clasice de filar monica filarmonică fie că au avut loc pe stadioane arhipline, au combinat mereu muzica “de clasă” cu divertismentul, spectacolele fiind întotdeauna însoţite atât de hohote de râs cât şi de aplauze bine meritate.

Cei doi protagonişti s-au întâlnit la frageda vârstă de 12 ani la o şcoală din Anglia şi s-au împrietenit. În 2004, călcând pe urmele altor “nebuni” care au combinat muzica clasică cu divertismentul (aici putând aminti maeştri ca Victor Borge sau Dudley More), ei au creat primul spectacol, intitulat “A little nighmare music” – “Un mic coşmar muzical”. De atunci ei au acompaniat unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii şi au interpretat pe câteva dintre cele mai prestigioase scene. Scenetele lor muzicale au fost acompaniate de multe ori de mari nume ale muzicii clasice: Emanuel Ax, Janine Jansen, Gidon Kre­mer, Mis­cha Maisky, Vik­to­ria Mullova sau Julian Rach­lin. Unul dintre cei mai respectaţi dirijori, Bernard Haitink, a declarat după un astfel de spectacol:”… au interpretat la cea de a 80-a zi aniversară a mea. Aproape am murit de râs. … Mari muzicieni, mare distracţie..

O scurtă prezentare

ALEKSEY IGUDESMAN
Igudesman s-a născut în St. Petersburg, Rusia. La 12 ani a fost acceptat în celebra Yehudi Menuhin School din Anglia. Între 1989 şi 1998 a studiat vioara la Conservatorul din Viena. Datorită talentului său a ajuns prin Hollywood lucrând cu Hans Zim­mer (alături de care a compus şi interpretat pentru coloana sonoră a unor filme cunoscute precum The road to ElDorado, Spanglish sau Sherlock Holmes) sau interpretând alături de celebrităţi precum Bobby McFer­rin, Julian Rach­lin, Janine Jansen sau Roger Moore.
Conform site-ului său oficial, Alek­sey Igudes­man interpretează la o vioară Santo Seraphin din anul 1717, împrumutată de către ERSTE BANK.

Mai multe detalii despre el şi muzica sa găsiţi pe site-ul www.alekseyigudesman.com

HYUNG-KI JOO
Deşi este englez, Joo are aspect corean. La vărsta de 8 ani a început lecţiile de pian şi câţiva ani mai târziu câştiga un loc în Yehudi Menuhin School. În mod hilar, se spune că numele lui, Hyung-ki, se scrie R-I-C-H-A-R-D, este pronunţat “Dick” şi el este singurul “evreu korean” – Korean Jew, (scris J-O-O) din lume 😀 .
Ca interpret solo, Joo a interpretat sub bagheta unor dirijori precum Sergiu Commissiona, Andrey Andreev, Rumon Gamba, Daniel Raiskin sau Yehudi Menuhin. Spectacolele sale au inclus participări alături de orchestre precum London Philharmonic, Royal Philharmonic, Braunschweig StaatsOrchester, Seoul Philharmonic, KBS, Wroclau Philharmonic sau Warsaw Sinfonia. În 2001 a fondat un trio de pian, “Dimension”, împreună cu Rafal Payne şi Thomas Caroll.

Igudesman şi Joo formează un duo care se completează reciproc. Vioara completează pianul şi invers, reuşind mereu să interpreteze piese dificile sub diverse forme, uneori prin parodii muzicale alteori modificând gama, viteza sau stilul de interpretare a unei piese. Instrumentele îşi găsesc diverse întrebuinţări (de exemplu pianul devine la un moment dat “viu” cerând cardul de credit pentru a putea fi folosit), partiturile sunt îmbinate şi combinate (Mozart cu James Bond) etc. Faptul că sunt acompaniaţi de profesionişti este reliefat în episoade muzicale precum “Telecomanda” (nu, nu e versiunea NU ŞTIU).

Mai multe detalii despre ei precum şi lista turneelor le găsiţi pe site-ul oficial http://www.igudesmanandjoo.com/ .

Recomand:

Comments are closed.