Se spune că muzica clasică e greu de înţeles şi greu de suportat. AIUREA! Cine spune asta probabil habar nu are cât de vast este domeniul pe care se întinde clasicismul muzical. Şi mai mult ca sigur că nu cunoaşte faptul că mai bine din jumătate din melodiile de astăzi sunt diverse variaţiuni mai mult sau mai puţin electronizate ale unor partituri din muzica clasică.
Amu ceva vreme în urmă mă dădeam (as usual) pe ţavă. Uţavă. Un anumit videoclip mi-a atras atenţia. În 20 de secunde râdeam de crăcăcam (lojic că am rămas aşa). Edidivent că mă apucai cu ambele ghioambe de moisă (a se ceti maus) şi trecui la acţiunea “clicul neruşinat”. Parcă mă apucaseră vreo 10 politicieni de coa..ste, aşa căutam prin iutiubu ăla. Vă arunc mai jos motivul pentru care începui săpăturile. Să vidieţi şi voi de ce nu ie ghini să legi cetera vioara la corent 😀


Ulterior scăpai de iu_şi_tubu şi trecui la fratele goagle. Care este. Este care adică. Şi iată ce aflai.

Se numesc PaGAGnini. Sunt susţinuţi de Producciones Yllana şi au un spectacol de comedie. Aduc pe scenele unde sunt prezenţi muzica clasică într-o altă lumină. Deoarece sunt multe limbi vorbite pe tărâmurile astea, au decis să-şi prezinte gagurile în singura limbă pe care o înţelege toată lumea. Muzica. Mai exact, muzica clasică. Pe parcursul spectacolului, maestrul violonist Ara Malikian, împreună cu încă trei virtuoşi muzicieni, nu doar interpretează piese compuse de Mozart, Pachalbel, Chopin sau Paganini dar le combină cu succes cu alte genuri precum folkul sau rockul. Piesele lor nu cuprind doar clasicele compoziţii. Ele sunt adaptate, completate cu dansuri, sărituri şi multe transformări de instrumente (viorile şi violoncelul îşi transformă sunetele în glasuri de chitară, mandolină sau instrumente de percuţie… ŞI TOLVAI .. bine sună …

Dar haideţi să cunoaştem grupul.

Vioara întâi – maestrul Ara Malikian. Născut în Liban din părinţi armeni în 1968, a început studiul viorii încă de mic, sub îndrumarea tatălui său. Primul concert la avut la 12 ani iar la 14 ani a obşinut obursă din partea Ministerului Culturii din Germania. A fost cel mai tânăr membru al Academiei pentru muzică şi teatru din Hanovra. Malikian este unul dintre puţinii violonişti care pot interpreta solo partituri complete precum Caprice eno. 24 al lui Paganini, Sonata 6 de Eugene Ysaye precum şi sonate şi partituri de Bach. Printre premiile câştigate de Ara Malikian se pot aminti locul I la Competiţiile Internaţionale “Felix Mendelssohn” (1987, Berlin Germania) şi “Pablo Sarasate” (1995, Pamplona Spania). În 1993 a primit “Premiul pentru devotament artistic şi creaţie” din partea Ministerului german al Culturii. Mai multe informaţii despre el găsiţi pe site-ul său www.aramalikian.com.

Vioara a doua – Eduardo Ortega. După cum îl desconspiră numele, Eduardo este de origine spaniolă. El a fost profesor de vioară în cadrul Conservatorului din Madrid şi, deşi a fost educat în spiritul clasic al muzicii a testat diverse instrumente. astfel, pe lângă vioară, ştie să încânte urechile cu chitara, basul, mandolina, pianul şi muzicuţa. În 1999, împreună cu formaţia lui Zona Tsunami, a câştigat 3 premii la Festivalul Villa Rock din Madrid. A mai făcut parte şi din cvintetul de jazz al lui Baldo Martinez, maestrul care cântă la dublu-bass.

Vioara trei – Fernando Clemente. Muzica clasică a deprinso la Conservatorul din Sevilla şi şi-a perfecţioat stilul sub îndrumarea lui Ortega. Ca şi artist s-a încadrat în mai multe stiluri muzicale, dintre care merită amintite folkul, techno, jazz flamenco şi jazz, stil pe care îl reprezintă împreună cu formaţia Tres Menos Quartet.

“Greul” grupului – violoncelul – Gartxot Ortiz. Născut în Pamplona, a început studiul violoncelului la vîrsta de 9 ani. Pe lângă violoncel, este şi maestru al bucătăriei. Şi-a dedicat talentul în predarea muzicii în diverse şcoli şi lucrând ca muzician pentru Asociaţia Naţională de Teatru Clasic Spaniol.

Ca şi grup de divertisment PaGAGnini a primit diverse premii:
– Premiul pentru cel mai bun spectacol la The Fringe (unde au participat 1300 de grupuri), Edinburgh (United Kingdom). 2008
– Premiul de favoritul audienţei la Festivalul de Teatru. Chiclana, Sevilla (Spain). 2008
– Premiul Moerser pentru comedie la International Comedy Arts Festival. Moers (Germany). 2009
– Premiul pentru cel mai bun spectacol muzical. Teatro Rojas, Toledo (Spain). 2009

Aveţi mai jos 2 videoclipuri sub marca Yllana şi Ara Malikian. Merită să le urmăriţi. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul http://www.pagagnini.com/en/ care mi-a folosit şi ca sursă a informaţiilor.

Videoclip I

Videoclip II

Comments are closed.