Şi a trecut Social Media Summit Timisoara …
Mulțumesc BIZ și Zelist pentru invitație!
Totul a început în jurul orei 09.00, când a început lumea să apară, câte 1, câte 5, fiecare primindu-şi ecusonul de acces (că doar nu era să năvălim ca tătarii). Bine pregătiţi, organizatorii nu au fost intimidaţi de cei care au venit „peste rând”, având pregătite ecusoane în plus. Şi scaune. Şi cafa. Şi …
Pe un perete au fost proiectate permanent ciripelile de pe #smsummit, unele triluri fiind foarte hilare.
Evenimentul a început cu o mică întârziere caracteristică românilor, participanţii încă curgând pe uşă la momentul poportun… până s-a umplut sala, fiind foarte mulţi (peste 200).
Comunicările s-au făcut folosind o stație de amplificare și utilizând power pointul și pe alocuri youțava youtube.
Ni s-au prezentat pe scurt şi descriptiv de către redactorul şef al revistei Biz, Marta Uşurelu, aspecte legate de mișcarea din media scrisă și tipărită, din care eu reţinui doar că jurnaliştii au o tendinţă de delăsare și plafonare chiar regres al profesionalismului pe care ar trebui să îl reflecte articolele. A urmat o prezentare a ceea ce e de fapt BIZ, un mic istoric al lor, care pe scurt ar putea fi rezumat astfel: la fel ca tuturor, anul 2009 le-a cam redus activitatea, ceea ce a dus la adoptarea unui management de criză, în contextul în care publicitatea în versiune tipărită a scăzut cu 80 de procente în toată lumea, la noi ajungând chiar la 95%. Din reuşitele BIZ eu am reţinut (a se citi scris în agendă, evident indescifrabil, acum făcând adevărate eforturi pentru a descifra cuneiformele astea – şi da, am luat notiţe, la fel ca mulţi alţii :P) GREENBIZ FORUM. Oricum, anul 2010 a fost anul BIZ, lansând inclusiv agenda antreprenorului, o unealtă foarte avantajoasă unei astfel de persoane, cuprinzând o mulţime de puncte de contact pe diverse probleme / cu diverse oferte. S-a sărbătorit Gala BIZ – 10 ani şi chiar a fost prezentat un proiect interesant, BIZ48h. Adică au creat revista în 48 de ore, undeva în Mall-ul Băneasa. Persoanele responsabile de articole au fost invitate să scrie materialul direct acolo, unde unii au fost nevoiţi a îşi instala diacritice pe laptop-uri deoarece timpul la dispoziţie era prea mic şi pentru o corectare a diacriticelor. Dar au reuşit!
Ce îmi mai aduc remember despre colectivul BIZZ: scriu despre internet de 10 ani, cu mult înaintea multor „profesionişti” de astăzi, fac de 3 ani analiză social media (fapt ce implică multe date de analiză, fiind destul de îmbârligată calcularea) şi au organizat 2 ediţii ale Top Social Brands RO. Recent au lansat o carte intitulată „Cele mai puternice 50 de branduri din România”.
A urmat Alexandru Bleau, un consultant social media, prezentând din experienţa sa personală legată de social media. Astfel, aflai că prin social media a adunat undeva la 118000 fani pe Facebook. Din prezentarea sa reiese că un articol / postare / material publicat poate avea relevanţă sau crea o „revoluţie”. Folosind canalele social media, la un moment dat apare întrebarea dacă este necesar sau nu un lider „de turmă”, care să fie urmat de majoritatea, sau dacă fiecare la rândul lui urmează pe cineva sau mai mulţi.
Urmărind ciripelile de pe perete mi-am adus aminte de primirea făcută de organizatori, respectiv de blonda de la intrare :D. De ce ? De tolvvai! Pentru că nu eram singurul care se întreba cine / cum / ce / cu cine e. Zoso era la fel de interesat, postând un tril pe tweeter legat de respectiva.
Un alt mesaj transmis de către Alex a fost „Postaţi pentru fani”, urmărirea şi convertirea atenţiei fanilor, pregătirea terenului înainte de a lansa un material.
Alen Todorov ne-a purtat prin importanţa canalelor social media asupra companiilor. Totodată ne-a prezentat un site foarte util, http://utm.to , care ajută google analytics în urmărirea mai exactă a parametrilor de evaluare a unui link trimis cuiva. Am să scriu despre chestia asta mai târziu, după ce îl voi experimenta şi eu olecuţă, dar acest instrument de evaluare (asemănător lui bitly) a fost primit cu entuziasm de participanţii din sală.
Daniel Pană, director marketing la BCR ne-a oferit o scurtă prezentare a ceea ce reprezintă social media pentru companii. Un lucru NICE TO BE, dar care doar ajută nu definitivează o acţiune. Din prezentare am reţinut că mulţi în canalele social media manifestă timiditate, speriindu-se la apariţia multor comenturi negative de exemplu. Ei au purtat BCR-ul pe canale social media şi, evident, au fost asaltaţi de nemulţumiţii creditori. Şi au trebuit să facă faţă acestui lucru. Ceva asemănător s-a petrecut şi în Anglia, pagina ministrului (parcă) fiind umplută de jalbe mai mult sau mai puţin „colorate”.
Cătălin Teniţă ne-a prezentat topul influencerilor online în 2010. Ne-a dat detalii despre realitatea din online, ne-a „prevenit” de existenţa a multor falşi guru în social media şi ne-a vorbit despre influenţa pe care o are social media prin încrederea şi expunerea arătată.
Conform topului, cel mai influent român online este Vali Petcu, alias Zoso.
Următorul vorbitor a fost Victor Kapra. Tolvai, are nenea `cesta un background în domeniu de te sperii. Ne-a vorbit scurt şi la obiect despre truismele din social media, despre faptul că marketing înseamnă conversaţie, despre ceea ce înseamnă prezenţă online şi despre mai multe de care nu îmi mai aduc aminte. 😀
Cu un simpatic accent de scoţian, Grant McKenzie, VP Marketing URSUS, ne-a prezentat din modul în care s-a utilizat canalul social media (Facebook mai ezact) pentru marketing în promovarea unor branduri de bere. Super interesantă prezentarea, ar trebui să scriu câteva pagini pentru a rezuma aceasta.
Pe acelaşi sistem, Boros Botond, senior consultant la Carnation, ne-a prezentat teritoriul influenţei online, prezentând un studiu de caz.
Teodor Cimpoeşu, de la Kaspersky Lab, ne-a „îngrozit” cu provocările social media. Un cont social media poate fi greu de protejat şi foarte uşor de pierdut sau contaminat. Asta datorită unor slăbiciuni ale utilizatorilor: neglijenţa – care duce la căderea în plasa phishingului, ignoranţa – care duce la setarea proastă a contului din punct de vedere al securităţii şi curiozitatea – care determină majoritatea userilor să dea click pe orice link înainte de a verifica. O astfel de provocare este reţeaua de botnet koobface, care se ocupă chiar cu „colectarea” şi infectarea de conturi social media (recent fiind chiar vândute pachete de mii de conturi de useri). O altă provocare ar fi aplicaţia profilespy, care practic fură datele personale şi le trimite altora.
Totodată ni s-au prezentat şi păcatele care ne expun pe canalele de social media şi efectele pe care le determină acestea: mândria, dubla personalitate, mânia, obsesia de mai multă atenţie, lenea (aceeaşi parolă simplă peste tot) click-ăitul, exhibiţionismul. Atenţie ce scrii pe astfel de canale media. Poate vrei să te angajezi undeva şi te trezeşti cu un profil online super naşpa. Sau poate eşti dat afară din cauza afirmaţiilor / pozelor ce le postezi pe astfel de canale.
Pe parcursul summit-ului Kaspersky a acordat gratuit licențe antivirus norocoșilor care au postat pe tweeter.
Laurenţiu Dumitrescu de la Digital Star ne-a prezentat modul în care construieşti o campanie pe Facebook.

După el, Zoso ne-a prezentat foarte scurt ce e un influencer din punctul lui de vedere. Spre deosebire de antevorbitorii lui, el e de părere că un influencer nu îl găsești pe tweeter. Idee interesantă și care merită urmărită! Dar nu a mai adăugat şi cum spală vasele… (aşa se numea prezentarea: Ce este un influencer …şi cum spală vasele) 😀
Eu am plecat pe la 13.30 când s-a dat pauza de masă, având alte treburi prin oraş (pierzând astfel prezentările de după amiază și beuta de seară, prezentari printre care erau manafu și chinezu..
Mai multe date (și evident mai ezact faptic și tehnic 😀 ) se vor putea găsi pe site-ul Biz sau dând un search pe goagle după social media summit timisoara.

4 Responses to “Social Media Summit – Timisoara – review”

  1. Da stiu ca ai notat tot 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Social Media Summit – Timisoara – review - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Social Media Summit – Timisoara – review Thu Sep 30, 2010 18:18 pm i a trecut Social Media…