Și totuși..noi când citim?

Deși întrebarea ar fi mai degrabă “Dacă mai citim …”
Când ai pus mâna pe o carte să citești câteva capitole din ea? Sau să o citești până la capăt? Ca să fiu sincer cred că în ultimii 2 ani am citit doar vreo 12 cărți. Din care vreo 5 erau manuale de utilizare sau “Totul despre…”
Și totuși..noi nu mai citim? Mă uitam pe site-ul orasulciteste.ro și nu găseam Aradul.. Prima dată am crezut că nu sunt aranjate orașele, că o fi mai jos etc. Dar nu, efectiv nu este. În Arad nu citește nimeni? Sau nu mai schimbă nimeni o carte? E adevărat că ne cam costă să cumpărăm o carte nouă. Dar suntem mulți care nu le-am citit pe cele vechi. Imposibil ca 2 persoane să aibă acasă exact aceleași cărți, să nu găsească o copertă diferită să facă schimb între ele. Sau, poate, avem cărți pe care le ținem în sac, în pod sau pivniță, se culturalizează doar șoarecii din ele. Nu e păcat de ele?

Citisem mai demult despre acest proiect, am vrut chiar să ajung în Timișoara la o astfel de întâlnire dar nu am reușit, iar recent, la întâlnirea bloggerilor, am regăsit subiectul.

Se numește Orașul citește – Lecturi Urbane iar adresa de site e și mai simbolică: orasulciteste.ro.
Lecturi urbane e un proiect care are în principal ca obiectiv încurajarea lecturii în spațiile publice și crearea unui nou model de a contribui la binele societății.
Lecturi Urbane poate avea loc în orice oraș din țară acolo unde cineva preia inițiativa să se ocupe pe plan local de toate detaliile proiectului.
Eu cred că sunt destule persoane în Arad care ar ieși cu o carte, două sau chiar trei în mână la umbra  copacilor din parc să citească și să invite un plimbăreț alături, la umbră, oferindu-i o carte să citească. Cei care au cărți și le țin degeaba pot chiar să doneze cărțile persoanelor care trec pe lângă. Le pot spune că ziarul, televizorul și / sau emailul nu sunt destul pentru cultura de a cărei lipsă ne lovim tot mai des.

Dacă vrea cineva să inițieze un astfel de proiect, oare va fi singur? În mod sigur NU! Întotdeauna se va găsi cineva să îi fie alături. Dacă nu din oraș, cel puțin din echipa Lecturi urbane, care poate ajuta la strânsul cărților sau la crearea de contacte pe plan local, va primi orice suport rezultat din experiența organizării Lecturilor urbane în mai multe orașe.
Pentru că acest lucru se întâmplă deja în cel puțin 15 orașe.

Dacă doreşti ca toate aceste lucruri să se întâmple, să faci să fie bine, contacteaz-o pe Alexandra Popa la mail @ orasulciteste.ro

Acest proiect s-a bucurat și de publicitate media,  dar a fost prezentat și prin intermediul blogurilor, conturilor de facebook sau tweeter.

Lecturi Urbane are în permanenţă nevoie de cărţi: pentru a fi citite şi pentru a fi oferite.
Orice donaţie de carte – cât de mică ar fi – prinde bine şi încurajează.
Se pot dona cărţi în punctele de colectare:
Biblioteca @British
Librăria Cărtureşti Verona
sau le puteţi trimite prin poştă (lui Iulian) la adresa: Mătăsari nr. 17, Sector 2, Bucureşti.
Pentru alte detalii (la nevoie, ne putem deplasa noi în Bucureşti) privitoare la donaţiile de cărţi ne puteţi contacta oricând la mail  at orasulciteste.ro sau sunând la 0732 986 062 (Gabi Macovei).

Eu aș vrea să văd Aradul că citește…. Tu?

Pentru mai multe informații despre acest proiect vă invit să citiți Orașul citește – Lecturi urbane.

5 Responses to “Oare Aradul citeste?”

 1. E adevarat ca in ultima vreme si eu m-am lasat de citit si totusi nu gasesc motivul…
  As vrea ca Aradul sa fie pe lista oraselor care citesc…
  Hai sa facem ceva!

 2. Hey … vestea buna ii ca suntem deja oameni care pregatim … si peste cateva zile o sa fie sus si arad.orasulciteste.ro si o sa incepem promovarea, deocamdata nu stim daca primim aprobarea pt. locatie, pana atunci inca luptam cu morile de vant ale administratiei publice locale 😛

 3. respect pentru ceea ce faceti. k altii de acolo de sus nu sunt curiosi. citim , va rog.

 4. Ma uitam retroactiv la posturile tale si acesta e pus … in timp ce la noi deja se “cocea” ideea 🙂
  Ne bucuram ca ai fost la editia 1 si curand vei primii info despre editia 2 🙂 shhhhh, e secret :))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Oare Aradul citeste? - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Oare Aradul citeste? Tue Jul 20, 2010 20:47 pm Și totuși..noi când citim? Deși întrebarea ar fi mai…