Mesaj primit şi transmis mai departe!
Echipa “Let’s Do It, Romania!”  a început cartarea deja în 28 de judeţe şi se apropie cu paşi repezi de finalul calendarului de cartare. Însă harta deşeurilor nu este gata, deci avem nevoie în continuare de implicarea tuturor! Peste 550 de voluntari şi-au oferit sprijinul, luând parte la acest demers pentru realizarea hărţii deşeurilor din România. În cadrul acestor acţiuni, voluntarii au identificat mormanele de deşeuri cu ajutorul GPS-urilor şi au transmis coordonatele geografice, dimensiunile şi compoziţia acestora.
În judeţul Arad avem mare nevoie de ajutor. Până acum am pornit pe teren împreună cu 20 de voluntari. Fiecare şi-a construit câte o echipă şi şi-au asumat câte un traseu. Însă mai avem multe trasee şi avem nevoie de oameni. Astfel vă invităm să parcurgeţi câte un traseu pentru a putea clarifica harta deşeurilor în judeţul Arad. Fiecare dintre noi poate contribui cu puţin la realizarea hărţii iar în 25 septembrie la curăţarea spaţiilor verzi din judeţul nostru.
Ce este cartarea?
Cartarea reprezintă procesul de identificare a mormanelor de gunoi*, caracterizarea lor şi transmiterea coordonatelor geografice ale acestora, în vederea creării unei hărţi digitale cu punctele respective.
* Mormanele de gunoi reprezintă locuri sau arii restrânse din păduri, de pe câmpuri, de lângă albiile râurilor, de pe marginile drumurilor, din popasurile turistice, în general din natură, unde se găsesc multe gunoaie aruncate de diverşi cetăţeni.
Ce instrumente sunt necesare pentru cartare?
* un mijloc de transport (orice mijloc de transport este adecvat; desigur, chiar şi mersul pe jos poate fi o opţiune pentru unii)
* GPS pentru maşină sau handheld / telefon cu GPS incorporat sau extern / hărţi digitale sau tipărite (condiţia esenţială pentru utilizarea acestora din urmă e ca persoana care realizează cartarea să poată identifica foarte clar poziţia mormanelor de gunoi pe hartă şi să deţină o hartă detaliată, cu coordonate geografice)
* acces la Internet, pentru a introduce ulterior datele colectate pe teren (accesul la Internet nu este necesar pe teren, ci doar acasă, în momentul în care sunt urcate informaţiile pe site)
Cum se desfăşoară procesul de cartare?
Voluntarii îşi aleg un traseu şi apoi trebuie să acopere sistematic o anumită zonă pentru a identifica mormanele de gunoi. Când se observă un astfel de punct, trebuie determinate coordonatele sale geografice (longitudinea şi latitudinea), diametrul, înălţimea/adâncimea şi conţinutul (deşeuri menajere / sticlă / metal / plastic / hârtie / cauciuc etc.). Ulterior, datele vor fi urcate pe site, într-un formular.

Harta trasee Arad
Harta tuturor traseelor în judeţul Arad.
De ce este importantă cartarea?
Obiectivul efortului de cartare îl constituie identificarea tuturor mormanelor de gunoi din România şi crearea unei “Hărţi a deşeurilor”. Aceasta are o importanţă capitală întrucât constituie baza efortului logistic ce va asigura cadrul pentru curăţarea respectivelor puncte.
De asemenea, această activitate, prin care se pun deşeurile pe hartă, permite vizualizarea adevăratei dimensiuni a problemei cu care ne confruntăm cu toţii.
Pentru informaţii detaliate:  www.letsdoitromania.com
Daca vreti sa va alăturaţi ne puteţi contacta pe email: asociatiaprogresson@gmail.com
Vă rugăm să răspândiţi acest mesaj!

One Response to “Continua cartarea gunoaielor in Arad”

  1. Multumim pentru suport 🙂 si pentru participare

Trackbacks/Pingbacks

  1. Continua cartarea gunoaielor in Arad - Ziarul toateBlogurile.ro - [...] Continua cartarea gunoaielor in Arad Mon Jul 12, 2010 0:26 am Mesaj primit şi transmis mai departe! Echipa…